"Aş vrea să fac un apel la cetăţenii britanici (…). Rămâneţi cu noi.Avem nevoie de voi", a lansat Tusk, într-o conferinţă de presă comună cu premierul portughez Antonio Costa. "Fără voi, nu doar Europa, ci întregul Occident şi comunitatea transatlantică vor fi mai slabe", a adăugat el, avertizând că votul britanic în favoarea ieşirii din UE ar putea fi "primul pas în procesul de dezintegrare a UE".

"Există mai multe semnale de insatisfacţie în Uniunea (Europeană) venind din toată Europa, nu numai din Marea Britanie", a remarcat Tusk, adăugând că ar fi "stupid" ca blocul să ignore mesajul trimis de referendumul britanic.

"Nu am îndoieli că inamicii noştri – interni şi externi – vor deschide o sticlă de şampanie dacă rezultatul referendumului va fi negativ pentru noi", a spus preşedintele Consiliului European. "Uniţi – existăm, divizaţi vom cădea!", a adăugat el.

UE şi instituţiile sale sunt deja pregătite pentru ziua de după referendum. Votul va avea loc joi, iar înalţi responsabili ai UE se vor întâlni vineri pentru a discuta rezultatul referendumului. Liderii celor 28 de state membre se vor întâlni într-un summit la începutul săptămânii viitoare.AGERPRES