Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că "rămâne convins că un compromis bun pentru toţi privind ieşirea Marii Britanii este în continuare posibil", potrivit unui comunicat dat publicităţii vineri seară, citat de AFP. 

Donald Tusk, care reprezintă statele membre ale Uniunii, i-a răspuns astfel premierul britanic, Theresa May, care, mai devreme, acuzase UE că se află la originea "impasului" din negocierile referitoare la Brexit. 

"Poziţia Marii Britanii prezentată chiar înaintea şi în cursul reuniunii de la Salzburg a fost surprinzător de dură şi, de fapt, fără compromisuri", a explicat el, citat de Agerpres. 

"În privinţa chestiunii irlandeze sau regulilor cooperării economice, propunerile Marii Britanii trebuie să fie reanalizate şi negociate din nou", a reafirmat Donald Tusk, cum deja se exprimase cu o zi înainte în Austria. 

Încercând să tempereze situaţia, preşedintele Consiliului European a subliniat că spune "aceste cuvinte în calitate de prieten apropiat al Marii Britanii şi sincer admirator al premierului Theresa May". 

Joi, cei 27 de şefi de stat şi de guvern din UE, reuniţi la Salzburg (Austria) pentru un summit neoficial, au lansat un apel prim-ministrului Theresa May să îşi revadă propunerile pentru a finaliza negocierile asupra Brexitului, intrate în faza decisivă, dar în continuare blocate de problema irlandeză.


Te-ar putea interesa și: