Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată în Anglia să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români au drept de şedere pentru o perioadă de până la trei luni pe teritoriul Marii Britanii, fără nicio condiţie sau formalitate, cu excepţia cerinţei de a poseda o carte de identitate valabilă sau un paşaport valabil. 

Momentan, dreptul de şedere poate fi exercitat pentru perioade mai mari de trei luni dacă cetăţenii Uniuni Europene se află într-una din situaţiile prevăzute în continuare:

sunt angajaţi sau desfășoară o activitate independentă;
sunt în căutarea unui loc de muncă;
au resurse suficiente pentru a se întreține, precum şi pentru membrii familiilor lor, astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială în timpul perioadei de şedere, şi posedă o asigurare medicală cuprinzătoare;
sunt înscrişi la o instituţie privată sau publică, acreditată sau finanţată de către autorităţile statului gazdă, cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesională, și dețin o asigurare medicală cuprinzătoare pentru dumnealor şi pentru membrii de familie care îi însoţesc;
sunt membri de familie care însoţesc sau se alătură unui cetăţean al Uniunii Europene care îndeplineşte una sau mai multe dintre condiţiile menţionate anterior.
Documentul european care poate fi emis cetăţenilor români care şi-au exercitat dreptul de şedere în Marea Britanie pentru o perioadă mai mare de trei luni este Certificatul de Înregistrare. Acesta se poate obţine, însă nu este obligatoriu, prin completarea formularului EEA1 disponibil pe website-ul  autorităţii britanice UK Border Agency: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/eea/eea1.

 

Informaţii detaliate privind exercitarea dreptului de şedere pe teritoriul Marii Britanii şi procedura de înregistrare a cetăţenilor din statele membre ale Uniunii Europene sunt disponibile pe website-ul UK Border Agency: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/
 http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/bulgaria-romania/.  

Potrivit oficialilor britanici, după Brexit, există două tipuri de statut pentru cetăţenii europeni, care se raportează la perioada de şedere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcţie de care se va determina statutul și anume:

statutul de pre-rezident – Pre-Settled Status- pentru cetățenii care au avut reședința în Marea Britanie mai puțin de cinci ani. Cei care obţin pre-Settled Status îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent – dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii – însă, după cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu se acordă automat.
statutul de rezident – Settled Status – care poate fi cerut şi obţinut de către un cetăţean european care a locuit şi lucrat timp de cinci ani în Marea Britanie. Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.
Cetățenii români nu vor avea nevoie de viză pentru Anglia
Schema ce perevede statutul de ședere pentru cetățenii UE, deci inclusiv pentru români, nu reprezintă un sistem de vize. Obţinerea acestui statut este un proces simplu, online, scopul acestuia nefiind de a respinge cererile, ci de a acorda rezidenţă.  În aplicaţiile pentru noul statut, solicitanţii trebuie să furnizeze informaţii generale despre ei şi să-şi declare istoricul infracţional, cu menţiunea că doar istoricul infracţional serios şi/sau persistent ar urma să afecteze solicitarea.

Acte necesare pentru românii care circulă în Anglia, după Brexit
Oficialii Britanici au dat asigurări că românii și ceilalți cetățeni UE vor putea circula în Marea Britanie pe baza paşaportului sau a cărţii de identitate indiferent dacă Regatul Unit iese din Uniunea Europeană cu sau fără acord.

 

Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, a explicat că procedura pentru ″settled status″⁣ este deocamdată în fază de testare, sistemul urmând să intre în funcţiune abia la 30 martie (la o zi după ieşirea programată a Marii Britanii din Uniunea Europeană – n.r.).

Dovada rezidenţei se poate face în multe moduri, inclusiv prin prezentarea unei programări la medic sau a unui bilet de avion.

Andrew Noble le-a transmis totodată românilor să nu se grăbească să se înregistreze în acest sistem, deoarece este timp suficient.

″⁣Nimeni nu trebuie să o facă înainte de 30 martie (2019) şi au la dispoziţie până la 31 decembrie 2020 să facă acest lucru″⁣, a insistat Noble, care a menţionat că sistemul este gratuit pentru toată lumea.

Copiii sunt incluşi în aplicaţie şi primesc aceleaşi drepturi ca şi părinţii lor. Mai mult, oficialii britanici au dat asigurări că, dacă unul dintre părinţi are un statut mai bun în Marea Britanie, atunci şi copilul va primi aceleaşi drepturi cu cele ale părintelui cu un statut mai favorabil.

Oficialii britanici au insistat că această schemă este un sistem gândit ca cel care aplică să nu fie refuzat, iar dacă este totuşi refuzat, poate aplica din nou. Ministerul de Interne al Marii Britanie va acorda totodată o atenţie specială grupurilor vulnerabile (persoane fără adăpost, persoane exploatate, victime ale traficului etc), scrie A1.ro