Valeriu Gheorghiță spune că România a intrat în valul IV al pandemiei și anunță că din septembrie începe vaccinarea cu doza a treia anti-Covid, pentru persoanele vulnerabile.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că este foarte probabil ca din septembrie să fie administrată doza a treia pentru personalul medical, pentru persoanele cu boli cronice și pentru cele care au peste 65 de ani. Totuși, persoanele care au trecut prin boală și au beneficiat și de două doze de vaccin nu vor mai primi a treia doză.

Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, de asemenea, că persoanele cu vârsta între 12 şi 17 ani se vor putea imuniza anti-COVID, începând cu data de 2 august, şi cu vaccinul produs de compania Moderna, programarea în platforma de vaccinare putând fi făcută din data de 1 august.

„Pe data de 23 iulie, Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat extinderea indicaţiei de administrare a vaccinului de la compania Moderna pentru grupa de vârstă 12-17 ani. Ca atare, din data de 2 august, în România se va putea vaccina cu vaccinul de la compania Moderna pentru această grupă de vârstă. În aceste zile se utilizează platforma naţională de programare care să permită, începând cu 1 august, programarea celor care doresc să se vaccineze cu vaccinul de la compania Moderna. Procedurile şi modalităţile de vaccinare sunt similare cu populaţia de peste 18 ani”, a declarat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Şeful CNCAV a adăugat că schema de vaccinare este nemodificată.

„Constă în două doze administrate la interval de 28 de zile. Schema şi modalitatea de prezentare a minorilor fiind similară cu vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer, în sensul în care minorii este obligatoriu să primească consimţământul informat de la rudele de gradul I, de la aparţinători, de la părinţi sau tutorele legal, respectiv este importantă însoţirea minorilor la centrele legale de către tutorele legal. Vaccinarea se va face în aceleaşi centre de vaccinare în care avem vaccin de la compania Moderna, inclusiv în cabinetele de medicină de familie unde este distribuit acest tip de vaccin”, a explicat Gheorghiţă.