Directorul programului nuclear iranian, a fost asasinat vineri la Teheran, lucru confirmat chiar de Ministerul iranian al Apărării, citat de BBC News.

Mohsen Fakhrizadeh a murit la spital după atacul ce a avut loc în Absard, o localitate la periferia Teheranului. Conform martorilor, au fost auzite focuri de armă și explozii, care ar fi vizat vehiculul în care se afla Fakhrizadeh.

„În după-amiaza zilei de vineri, elemente teroriste armate au atacat mașina care îl transporta pe Mohsen Fakhrizadeh, șeful Departamentului de Cercetare și Inovare al Ministerului Apărării. În timpul luptei dintre echipa sa de securitate și teroriști, Mohsen Fakhrizadeh a fost rănit grav și dus la spital. Din nefericire, echipa medicală nu a reușit să îl salveze și, în urmă cu câteva momente, omul de știință a devenit martir”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării de la Teheran.

Profesor de fizică şi ofiţer în cadrul Gardienilor Revoluţiei, Mohsen Fakhrizadeh este considerat directorul programului nuclear iranian numit „Amad” („Speranţă”). Serviciile secrete din Israel şi din Statele Unite au suspectat de mai mult timp că Iranul încearcă să fabrice arme nucleare. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), programul „Amad” s-a încheiat la începutul anilor 2000.

Între 2010 și 2012, patru oameni de știință iranieni din domeniul nuclear au fost asasinați, iar Iranul a acuzat Israelul de complicitate la crimă.

Numele lui Fakhrizadeh a fost menționat în mod special în prezentarea premierului israelian Benjamin Netanyahu despre programul nuclear al Iranului în mai 2018.

Știrea despre ucidere acestuia vine pe fondul unei preocupări intense cu privire la cantitatea crescută de uraniu îmbogățit pe care Iranul îl produce. Uraniul îmbogățit este o componentă vitală atât pentru generarea de energie nucleară civilă, cât și pentru armele nucleare militare.