Dacian Cioloș dă lovitură după lovitură. După ce a reușit un scor istoric la europarlamentare cu Alianța 2020 USR-PLUS, fostul premier a devenit președintele unei formațiuni extrem de importante din Parlamentul European. Este primul român care reușește să câștige o astfel de funcție. Anunțul a fost făcut în urmă cu doar câtva minute.

„Moment istoric pentru România. Dacian Cioloș devine primul președinte român al unui grup din Parlamentul European. Negocierile cu partenerii din grupul Renew Europe au dat roade. Am promis că vom face din  USR PLUS o forță relevantă în politica europeană și lucrăm serios la asta”, a anunțat pe o rețea de socializare noul europarlmanetar USR-PLUS, Cristian Ghinea.

Liderul celor de la PLUS a câştigat susţinerea delegaţiei preşedintelui Macron, dar şi sprijinul europarlamentarilor spanioli, germani şi olandezi. Cioloș a avut totuși contraandidați serioși. Olandeză Sophie in’t Veld, susţinută de liberalii britanici şi europarlamentarul suedez Fredrick Federley, susţinut de partidele nordice, au fost ceilalţi doi candidaţi pentru postul de lider al noului grup.

Cioloş a ajuns în una dintre cele mai importante posturi din Parlamentul European, într-o perioadă în care sprijinul pentru partidele tradiţionale de centru-dreapta şi centru-stânga, PPE şi PES, se tot micşorează.

Renew Europe este un proiect politic al președintelui francez, Macron, dar și al prim-ministrului olandez Mark Rutte, Albert River, liderul partidului spaniol Ciudadanos şi vechii membri ai grupului ALDE Europa, inclusiv liderul actual al grupului, Guy Verhofstadt. Emmanuel Macron este hotărât să transforme noul grup într-un motor pentru o Uniune Europeană mai integrată, în special pe probleme economice şi financiare.