Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, va avea în față două opțiuni din partea României pentru portofoliul de comisar, după ce Guvernul condus de Viorica Dancia a ținut în loc nouă echipa a CE și votul pentru învestirea acesteia.

Astfel, surse politice și europene coroborate au confirmat pentru Ziare.com că premierul Ludovic Orban nu va înainta o singură nominalizare, ci două: Siegfried Mureșan și Adina Vălean, ambii europarlamentari liberali, făcând parte din grupul PPE din Parlamentul European. Nu a fost luată în discuție o schimbare de portofoliu, așa cum apăruse informația, României fiindu-i alocate Transporturile.

Propunerile vor fi făcute în cursul zilei de miercuri, când Ludovic Orban urmează să aibă o convorbire cu von der Leyen.

Sursele europene spun că președintele ales al CE ar preferă în continuare că propunerea din partea Bucureștiului să fie o femeie, pentru a nu dezechilibra și mai tare raportul de gen, după ce Franța a trimis un comisar bărbat.

Comisia Europeană a prelungit până peste limita așteptarea unei propuneri de comisar din partea României, pentru a nu lasă Guvernul Dancila să își impună un om de partid. Trei propuneri ale Vioricăi Dancila (Rovana Plumb, Dan Nica și Victor Negrescu) au fost respinse la Bruxelles în diverse faze ale procesului de desemnare a noii Comisii Europene.