Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat că au „confiscat” un petrolier britanic, Stena Impero, în strâmtoarea Ormuz, relatează AFP.

Nava a fost arestată de forţa navală a Gardienilor Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional”, la cererea „Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormozgan”, indică un comunicat al Sepahnews, site-ul de internet al Gardienilor Revoluţiei.

Stena Impero „a fost dus până la ţărm după confiscare şi cedat Autorităţii pentru ca să poată începe procedura legală şi ancheta”, au adăugat Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice în acest scurt comunicat.

Anunţul privind confiscarea Stena Impero survine la câteva ore după ce Curtea Supremă din Gibraltar a decis să prelungească cu 30 de zile imobilizarea petrolierului iranian Grace 1.

Nava a fost sechestrată pe 4 iulie de către autorităţile lui Gibraltar, teritoriu situat în extremitatea sudică a Spaniei, care aveau suspiciuni că nava urma să transporte ţiţei în Siria cu încălcarea sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Damascului.

Teheranul a negat această acuzaţie şi a denunţat un act de „piraterie” faţă de nava încărcată cu 2,1 milioane de barili de ţiţei.

Marţi, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei a declarat că Iranul „nu va lăsa această răutate fără răspuns”.

„Vom răspunde la momentul şi în locul oportun”, a adăugat el fără a furniza mai multe amănunte.