Klaus Iohannis a venit cu declarații dupa discuțiile avute cu partidele politice. Președintele vede un Guvern PNL sau un Guvern construit în jurul PNL. Cel târziu luni sau marți Președintele va desemna și un Premier. Acesta va fi, mai mult ca sigur, Ludovic Orban, liderul liberalilor.

„Ieri a trecut moțiunea de cenzură și a picat Guvernul Dancila, un Guvern eșuat și derutat și este foarte bine așa. Astăzi am convocat prima runda de consultări cu partidele parlamentare. PSD a confirmat că nu a înțeles nimic din evoluția politică și dorința românilor și au lipsit nemotivat de la consultări, au chiulit. Acum e nevoie să se instaleze urgent un nou Guvern de tranziție. Indiferent dacă vom avea anticipate sau alegeri la termen va fi un guvern pentru o perioadă scurtă.

De ce este nevoie urgent? Pentru că orice zi în plus cu acest Guvern interimar PSD e o zi pierdută pentru România și români. Vreau să lamuresc un lucru din capul locului. Acest lucru l-am spus tuturor participanților. Eu prefer un guvern politic și nu voi căuta o altă solutie. Astăzi s-au prezentat partidele și, PNL, care a venit primul la ora 11:00 a spus clar și răspicat: PNL e dispus să preia guvernarea, chiar dacă este dificil.

Toate celelalte formațiuni au anunțat că vor spijini o astfel de abordare. Este de pe acuma destul de clar că ne îndreptăm spre un guvern PNL sau în jurul PNL.

Avem nevoie acum, urgent, de un Guvern care să asigure corectitudinea alegerilor prezidențiale. Este nevoie de un Guvern care pregătește bugetul pentru anul viitor, pentru 2020, care închide cu responsabilitate bugetul pe 2019. Avertizez PSD-ul să nu cheltuie banii românilor în această fază de interimat. Este nevoie de un Guvern urgent, care vine și repară greșelile PSD în economie.

Consultările începute azi vor fi continuate luni, poate chiar și marți într-o formulă mai restrânsă pentru a clarifica foarte bine ce trebuie făcut și de ce trebuie făcut.

Intenționez să fac repede o desemnare. Luni, cel târziu marți voi desemna un Premier care vine cu o propunere de Guvern. Nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna PSD-iști pentru guvernare”, a declarat Președintele Klaus Iohannis.