Ofensiva Turciei în zona de nord-est a Siriei a început, a anunţat, miercuri, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, la doar câteva zile după ce administraţia Trump spunea că-şi va retrage trupele din zona graniţei. Erdogan a anunţat pe Twitter că Armata turcă, împreună cu Armata Naţională Siriană, a lansat operaţiunea “Peace Spring” împotriva PKK/YPG şi a teroriştilor Daesh (ISIS – n.red.) în nordul Siriei. Misiunea noastră este să prevenim crearea unui coridor al terorii la graniţa noastră de sud şi să instalăm pacea în această zonă, a explicat preşedintele turc, potrivit CNN.

PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, este o organizație separatistă kurdă care luptă pentru independența teritorială a kurzilor din Turcia, în vederea creării unui Kurdistan independent. Turcia, împreună cu Statele Unite și multe alte state europene consideră PKK o grupare teroristă. YPG, Unitățile de Apărare a Poporului, reprezintă principala organizație militară a Comitetului Suprem Kurd. La fel ca şi în cazul PKK, Turcia consideră Unitățile de Apărare a Poporului drept o organizaţie teroristă.

Erdogan a adăugat ulterior că operaţiunea “Peace Spring” va neutraliza ameninţările teroriste la adresa Turciei şi va duce la crearea unei zona de siguranţă, care va permite întoarcerea refugiaţilor sirieni la casele lor. Vom asigura integritatea teritorială a Siriei şi vom elibera comunităţile locale de terorişti, a mai scris Recep Tayyip Erdogan.

Siria a condamnat intenţiile ostile ale Turciei şi mişcările de trupe care au loc la graniţele siriene, potrivit agenţiei de presă SANA, deţinută de stat. “Comportamentul agresiv al regimului Erdogan demonstrează clar ambiţiile expansioniste ale Turciei în teritoriul Republicii Siriene şi asta nu poate fi justificat cu niciun pretext”, ar fi declarat o sursă din Ministerul de Externe sirian, potrivit SANA. În plus, guvernul Siriei consideră că vinovată pentru situaţia actuală este o parte a populaţiei kurde, “ca rezultat al dependenţei acestora de proiectul Statelor Unite”.

Conform unui purtător de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene (SDF), citat de Reuters, aviaţia militară turcă a atacat zone civile, provocând „o panică uriaşă în rândul populaţiei”. O sursă turcă din domeniul securităţii a declarat aceleiaşi agenţii că atacul va fi sprijinit şi de artilerie. Presa de stat din Siria şi un oficial kurd au precizat, independent, că bombardamentele aeriene au lovit oraşul Ras al-Ain din nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia.

Ofensiva militară vine la doar câteva zile după ce preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a primit un val de critici, inclusiv din propriul său partid, pentru anunţul că trupele americane se vor retrage din zona de graniţă. Ulterior, Trump a ameninţat că ″va distruge şi elimina total economia Turciei″, dacă Ankara va face ceea ce el ar considera că “depăşeşte limitele” în Siria.