Începe războiul! Sau cel puțin sunt șanse din ce în ce mai mari ca acest lucru să se întâmple. Președintele SUA, Donald Trump, a spus despre armata Iranului, denumită Gardienii Revoluției, că este o organizație teroristă. Nici măcar Iraq-ul sau Siria nu au mai fost calificate astfel de un șef de stat american. Relația dintre SUA și Iran a fost oricum permanent tensionată în ultimii peste 35 de ani, însă până acum s-au găsit căi de a evita un război.

O conflagrație în regiune ar fi cu atât mai periculoasă cu cât Iranul este bănuit că deține facilități militare și se și situează într-o zonă „minată”, unde războiul a fost ca la el acasă în istoria recentă, adică în apropiere de Iraq, dar și de Siria sau Israel.

„IRGC (trupele iraniene de elită – n. red.) sunt principalul mijloc prin care guvernul iranian îşi dirijează şi implementează campania teroristă globală”, a arătat Trump într-un comunicat.

De menționat că, în Iran, are interese mari și Rusia, având în vedere rezervele de petrol ale țării din orientul mijlociu.