Preşedintele Michel Temer a luat această decizie marţi seara după ce o serie de parlamentari au prezentat date care arată că stocurile braziliene de cafea robusta sunt suficiente pentru a acoperi necesităţile interne, iar importurile i-ar afecta pe fermieri. 

Decizia preşedintelui a venit la o zi după ce ministrul brazilian al Agriculturii, Blairo Maggi, a anunţat că guvernul va aproba importurile de cafea robusta verde din Vietnam, după mai multe luni de lobby din partea producătorilor de cafea instant din Brazilia. "Îi respect pe cultivatori dar este nevoie de importuri din cauza lipsei de cafea pe piaţa internă", a declarat Blairo Maggi. 

În replică, preşedintele principalei asociaţii a cultivatorilor de cafea robustă din Brazilia, Cooabriel, Antonio Joaquim de Souza Neto, a declarat că aprobarea importurilor i-ar descuraja pe fermieri să cultive cafea. "Cultivatorii se vor reorienta spre producţia de piper sau către creşterea vitelor", a declarat Neto. 

Brazilia a încercat şi în luna mai 2016, fără succes, să importe cafea verde. Guvernul a autorizat importul a 400.000 de tone de cafea din Peru pentru ca ulterior să revină asupra deciziei, tot în urma protestelor producătorilor. 

AGERPRES