Sunt deja peste 80.000 de morți. Este ca și cum ar dispărea întreaga populație dintr-un oraș de dimensiunea unui Três Rios (Rio de Janeiro), Ibiúna (São Paulo), Viçosa (Minas Gerais) sau Camboriú (Santa Catarina).

Fără nici o direcție în pandemie, guvernul a început să exercite presiuni asupra statelor și municipiilor. El vrea să impună clorochina ca tratament pentru virus. Fără o bază științifică, nu poate justifica transformarea acestui medicament în motorul acțiunilor sale împotriva virusului.

El se expune în constrângerea unor agenţi publici cu o motivație politică, într-o decizie modelată după campania pentru realegerea lui Bolsonaro. Între timp, el pozează pentru fotografii, ridicând o cutie cu medicamentul în cauză drept trofeu. A făcut acest lucru la sfârşitul săptămânii în grădina Palatului Alvorada (reşedinţa oficială a preşedintelui Braziliei; n. trad.).

Prin această regie, el încearcă să ascundă inepţia administrativă care trebuie să ajungă în justiție. În ea, Bolsonaro şi-a implicat generalii-miniștri Fernando Azevedo (apărare) și Eduardo Pazuello (interimar la sănătate).

În perioada aprilie-iunie, guvernul a primit 2,5 milioane de pastile din partea armatei. Într-un trimestru, laboratorul militar a fabricat o cantitate suficientă de medicament pentru consumul propriu timp de peste un deceniu, având în vedere scara de producție înainte de pandemie.

El comandase deja 3 milioane de unități la Farmanguinhos (unitate tehnico-ştiinţifică publică braziliană din cadrul Fundaţiei Oswaldo Cruz – Fiocruz; n. trad.) pentru programul anti-malarie. A solicitat încă 4 milioane pentru a fi livrate în această lună. Totodată, a primit alte 2 milioane donate de Statele Unite la cererea lui Bolsonaro, potrivit ambasadei americane.

Există 11,5 milioane de doze. Este suficient pentru a aproviziona piața națională timp de 38 de ani, unde se consumă 300 de mii de pastile pe an. Guvernul se înclină într-o parte, fără să știe ce să facă, într-un ocean de clorochină.

Manipularea științei nu este o noutate în biografia președintelui. Era deputat, cu 50 de luni în urmă, când s-a aflat în fruntea lobby-ului fosfoetanolaminei. „Pilula pentru vindecarea cancerului” a fost avizată prin lege și aprobată de Dilma Rousseff, chiar și fără o bază științifică. Aceasta a sfârșit prin a fi respinsă de Tribunalul Suprem, la cererea entităților medicale, ca urmare a „riscului grav pentru viață”. Cu clorochina, Bolsonaro merge mai departe: el târăşte guvernul și armata într-o obsesie pe care poate Freud ar putea s-o explice.