Grupul British Petroleum (BP) vrea să vândă reţeaua de benzinării Aral, cea mai mare din Germania, pentru aproximativ două miliarde de euro, potrivit revistei germane Wirtschaftswoche.

Compania franceză Total, ruşii de la Rosneft şi operatorul olandez de benzinării Avia se numără printre posibilii cumpărători, au afirmat pentru Wirtschaftswoche surse bancare apropiate situaţiei.

BP a prezentat la începutul săptămânii planuri de a vinde în următoarele 18 luni active de 30 de miliarde de dolari, mai ales din domeniul extracţiei de ţiţei şi gaze naturale, pentru a acoperi costurile poluării cu petrol din Golful Mexic, cea mai mare din istoria SUA.

Grupul britanic şi Rosneft au refuzat să comenteze, iar o sursă din industria petrolieră a afirmat că vânzarea Aral este puţin probabilă, întrucât reţeaua de benzinării este integrată în sistemul de rafinare al BP, iar programul de vânzare de active se concentrează asupra producţiei.

Aral este liderul pieţei carburanţilor din Germania, unde operează 2.400 de staţii. BP a cumpărat lanţul de benzinării în 2002 printr-o tranzacţie mai amplă cu E.ON.

SURSA: Mediafax