"La nivel ministerului, monitorizăm cu foarte multă atenţie situaţia din teren. Pentru a putea veni în sprijinul fermierilor, Ministerul Agriculturii, prin direcţiile agricole judeţene, a solicitat de la primării date referitoare la situaţia culturilor şi suprafeţele afectate de secetă. După centralizarea şi analiza acestora, direcţiile agricole vor transmite raportul către minister. Ulterior, vom găsi cea mai bună soluţie pentru a veni în sprijinul fermierilor afectaţi de secetă, cel mai probabil printr-o schemă de ajutor de stat', a precizat oficialul.

Totodată, Botănoiu le-a prezentat producătorilor agricoli oportunităţile de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, în vederea refacerii infrastructurii secundare de irigaţii.

"Prin Sub-măsura 4.3 – Sprijin pentru investiţii în infrastructură legate de dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea sectoarelor agricol şi forestier – Componenta irigaţii, din noul PNDR, se pot accesa, numai anul acesta, 218 milioane de euro pentru proiecte care vizează refacerea infrastructurii secundare de irigaţii. Pentru întreaga perioadă de programare, bugetul alocat pentru asemenea investiţii se ridică la peste 435,2 milioane de euro', a spus secretarul de stat în MADR.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, printre subiectele ridicate de fermierii prezenţi la discuţii s-au aflat şi efectele eliminării cotelor de lapte la nivel european, amenajamentele pastorale, posibilităţile de stimulare a investiţiilor în sectorul zootehnic şi în zona montană, precum şi efectele aplicării Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.

"Această lege a fost gândită pentru protejarea producătorului adevărat, adică agricultorul care deţine teren sau animale şi face producţie. Principalul efect al legii este scoaterea intermediarilor din relaţia producător-consumator final, astfel încât micul producător să îşi poată valorifica marfa, să obţină profit', le-a explicat secretarul de stat agricultorilor nemţeni.

La întâlnirea de lucru organizată în judeţul Neamţ, alături de oficialul MADR, au fost prezenţi reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie 'Prof. Dr. G.K. Constantinescu', Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Neamţ, împreună cu peste 200 de producători din sectorul vegetal şi zootehnic.