"Ceea ce face Guvernul prin profesionalizarea companiilor de stat este critic pentru dumneavoastră (firmele cu capital privat autohton – n. r.). Companiile de stat, care sunt o povară la buget, în loc să furnizeze dividende la buget, prin modul în care se fac licitaţiile, prin modul de atragere a resurselor (…) introduc distorsiune în piaţă, iar reputaţia capitalului românesc a suferit din cauza asocierii cu acte de corupţie produse în principal prin întreprinderile de stat. (…) Faptul că reputaţia capitalului românesc a fost afectată de legăturile cu un mediu corupt nu face decât să împiedice oameni de valoare să vină să lucreze în companiile dumneavoastră. Aceştia preferă să lucreze la o multinaţională", a declarat, joi, ministrul Borc, în cadrul unui eveniment pe teme economice.

Potrivit acestuia, profesionalizarea companiilor de stat este importantă pentru firmele locale, pentru a asigura acestora o competiţie loială cu firmele străine, bazată pe principii de bună guvernanţă şi etică. El a dat ca exemplu, în acest sens, eliminarea achiziţiilor care favorizează anumite companii de stat. În plus, se limitează decapitalizarea firmelor private cauzată de întârzierea plăţilor sau de datoriile foarte mari ale companiilor de stat neperformante.

"Ştiu oameni de afaceri care aşteaptă de foarte mult timp banii de la stat pentru lucrările realizate", a precizat Borc.

Totodată, Guvernul vrea să elimine distorsiunile generate de ajutoarele de stat de care beneficiază întreprinderile statului în mod direct, cum ar fi ştergerea datoriilor sau scutirea la plată, sau indirect – acumularea de arierate ori alte datorii neachitate.

Ministrul Economiei a amintit că Ordonanţa 109/2011 privind managementul privat la companiile de stat a fost modificată în Parlament în sensul eliminării influenţei politice în numirile membrilor în Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat şi aşteaptă să fie promulgată.

Companiilor private cu capital autohton, care au probleme cu calitatea forţei de muncă, ministrul Economiei le recomandă să apeleze la românii din diaspora, care reprezintă cea mai bună resursă pentru nivelurile de management de care au nevoie firmele locale, având în vedere experienţa acumulată în străinătate.

Pe de altă parte, pentru îmbunătăţirea calităţii forţei de muncă locale, în opinia lui Borc, universităţile româneşti trebuie să îşi adapteze curricula pe ceea ce se cere astăzi în piaţă.

"Avem nevoie de refacerea curriculei pentru domeniile de vârf, pentru a răspunde cerinţelor anului 2016", a explicat Borc.

În plus, el a reamintit oamenilor de afaceri că au la dispoziţie şi investiţiile din planul Junker, care se adresează tocmai companiilor cu capital local. Totodată,IMM-urile au la dispoziţie la Ministerul Economiei 160 de milioane de lei prin ajutoare şi scheme de minimis.
"La Ministerul Economiei, în luna iunie, se vor lansa 10 programe naţionale cu o valoare totală a finanţărilor de aproximativ 160 de milioane de lei. Să nu terminăm anul cu aceşti bani nefolosiţi", i-a îndemnat ministrul pe cei prezenţi la eveniment.

Vicepremierul Costin Borc a participat, joi, la Forumul Capitalului Românesc, eveniment în cadrul căruia au fost dezbătute aspecte esenţiale privind mediul de afaceri, cum ar fi capitalul românesc versus capitalul străin, domeniile preferate de investitori, dar şi facilităţile oferite de statul român.

SURSA: Agerpres