Laszlo Borbely a declarat că una dintre cele mai mari insatisfacţii pe care le are este cea legată de tăierile ilegale de pădure, fenomen care persistă, în ciuda înăspririi contravenţiilor silvice.

Ministrul a explicat că a constatat că majoritatea proceselor verbale întocmite pentru contravenţiile silvice se refereau la cantităţi de lemn mai mici de cinci metri cubi furaţi, întrucât peste această valoare se consideră a fi infracţiune.

Tocmai de aceea, Borbely a spus că va propune o lege potrivit căreia se va considera a fi infracţiune chiar şi furtul unei jumătăţi de metru cub de lemn, iar cel care a săvârşit fapta va fi pasibil de închisoare.

"Este o propunere de-a mea şi sper că va ajunge în Guvern în două săptămâni, prin care, dacă cineva fură orice cantitate cât de mică de lemn, va fi infracţiune şi va fi pasibil de închisoare. Nu putem să stăm şi să ne uităm impasibili. (…) Mai facem razii, descinderi inopinate, dar nu e de ajuns şi oamenii trebuie să ştie: dacă mă duc şi fur din pădure voi fi pasibil de închisoare. Noi nu dorim să băgăm pe nimeni la închisoare, dar nu se poate tolera acest lucru", a spus ministrul Mediului şi Pădurilor.

Borbely a făcut un apel şi către cetăţeni să reclame furturile din păduri, subliniind că ‘pădurea nu se taie pe şest’, ci cu drujbe şi utilaje şi a precizat că trebuie făcut front comun împotriva acestui fenomen.

O altă problemă semnalată de Ministrul Mediului şi Pădurilor este cea legată de normativele de tăiere sau de plantare, care sunt din anii 60, ‘de pe vremea lui Hruşciov’ şi a căror modificare este absolut necesară. El a spus că aceste normative vor fi schimbate, în perioada următoare.
"Şi a doua problemă care m-a enervat – mi-au explicat că există acele planuri de tăieri care sunt pe baza unor normative din anii 60, de pe vremea lui Hruşciov, care au fost traduse din rusă. Şi nu se poate aşa ceva. Trebuie să refacem aceste normative, trebuie să fim mai flexibili şi mai deschişi către Europa. (…) Acestea sunt metehne pe care le-am moştenit şi vreau să schimbăm. Vom schimba normativul, vom fi mult mai deschişi, mai ales că este perioada în care dăm de şase, de 10 ori mai mulţi bani pentru împădurire, pentru că e anul Internaţional al Pădurii. Deci, sunt bani pentru împăduriri, dar degeaba împădureşti, dacă vin alţii şi taie pădurea. Aici va trebui să fim mult mai fermi", a conchis ministrul Mediului şi Pădurilor.

Laszlo Borbely este prezent, joi, în Harghita unde vizitează mai multe localităţi din zona Gheorgheni şi inspectează şantierele unor lucrări de investiţii, finanţate de Ministerul Mediului şi Pădurilor.
SURSA: Agerpres