Președintele Consiliului Național ALDE, Norica Nicolai, spune că formațiunea din care face parte va veni, cel mai probabil, cu un set de propuneri pentru revizuirea Constituției, la discuțiile din Parlament privind punerea în aplicare a rezultatului referendumului din 26 mai.

„Trebuie în momentul de față să profităm de această discuție, că nu revizuim în fiecare zi Constituția. Îmi doresc să avem o revizuire foarte serioasă a Constituției și noi vom face niște propuneri foarte clare. Mă gândesc să vedem care sunt atribuțiile Guvernului, Parlamentului și Președintelui, pentru că în momentul de față sunt chestiuni care pot duce la blocaje constituționale și nu cred că este normal ca CCR să fie arbitrul permanent, asta înseamnă că ai de-a face cu o clasă politică imatură, incapabilă să gestioneze politic realitatea. Doi, va trebui reglementată imunitatea, să vedem procedurile de ridicare a imunității și pentru parlamentari și pentru Președinte, pentru toată lumea trebuie să existe același timp de standarde. Trebuie să ne gândim la drepturile economice și după aceea la atribuțiile CCR”, a explicat Norica Nicolai, potrivit stiripesurse.ro.

În Parlament vor începe, săptămâna aceasta, discuțiile despre calea de urmat pentru revizuirea Constituției ca urmare a referendumului pentru:

  • interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție
  • interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare
  • extinderea dreptului de a ataca ordonanțele de urgență la Curtea Constituțională, singurul care poate face acest lucru în prezent fiind Avocatul Poporului