Circulația românilor ar putea fi limitată. Acest mesaj a fost transmis de profesorul Alexandru Rafila, care a analizat cifrele privind infectările cu coronavirus din Europa. În acest moment, România ocupă locul 3, fiind depășită doar de Portugalia și Suedia. Țara noastră este inclusă în zona galbenă a infectărilor cu coronavirus din Uniunea Europeană. „Lucrul acesta ar limita foarte mult circulația cetățenilor români”, a declarat Rafila, la Antena 3.

Potrivit lui Rafila, trebuie să facem cu toții un efort individual ca să avem un răspuns colectiv, ca să putem să scădeam această incidență până în zona verde, pentru că discuția la nivelul Uniunii Europene privind libera circulație a cetățenilor în spațiul comunitar pune o anumită problemă: țările care depășesc media Uniunii Europene s-ar putea să fie constrânse, dacă doresc să-și trimită cetățenii în celelalte țări care sunt în zona verde, aceștia să stea două săptămâni în izolare.

„Lucrul acesta ar limita foarte mult circulația cetățenilor români”, a spus Alexandru Rafila.

Profesorul a avertizat asupra cazului Estoniei, unde au fost luată deja măsura carantinării cetățenilor care vin din România, Bulgaria și Polonia.

Lista țărilor din Uniunea Europeană care se află în „zona galbenă”

În „zona galbenă” se mai numără Suedia, Portugalia, Bulgaria și Polonia. Alte țări din afara blocului comunitar care se află în zona galbenă sunt Marea Britanie și Serbia.

Sursa: Antena 3

Trebuie subliniat că unele state au luat măsuri pentru a bloca călătoriile din România. Danemarca este începând de sâmbătă deschisă călătoriilor către şi dinspre majoritatea ţărilor europene, cu excepţia a şase ţări, printre care și România. Decizia este luată pe baza evoluţiei epidemiei de coronavirus în fiecare dintre acestea, a anunţat joi Ministerul danez de Externe. Estonia a spus că românii care doresc să intre în această țară trebuie să stea în caratină.