Șerban Nicolae, liderul senatorilor PSD, ar vrea să fie candidatul PSD pentru prezidențiale, dar și președintele PSD, la congres. El afirmă PSD este un partid mare, care trebuie să aibă un candidat propriu, susținut de ALDE și Pro România. Acesta și-a anunțat miercuri decizia de a candida și pentru șefia partidului, dar și pentru poziția de prezidențiabil PSD.

”Tot ceea ce se întâmplă în ultima perioadă, m-a făcut să cred că este nevoie să intru şi în această competiţie, deşi într-o primă judecată nu am vrut să candidez şi la funcţia de preşedinte al PSD şi la nominalizarea din partea partidului pentru alegerile prezidenţiale, considerând că în mod firesc, dacă partidul decide să fiu candidatul susţinut pentru prezidenţiale, întregul partid mă susţine fără a avea şi formal funcţia de preşedinte. De altfel, pe cei trei predecesori ai mei aflaţi în aceeaşi situaţie nu i-a ajutat dubla calitate, nici Ilie Năstase, nici Mircea Geoană, nici Victor Ponta nu au avut vreun beneficiu din postura de candidaţi preşedinţi ai partidului”, a declarat, miercuri, Şerban Nicolae, potrivit News.ro.

Întrebat de ce doreşte, totuşi, funcţia de preşedinte al PSD, dacă tot consideră că alţi lideri ai partidului care au candidat la alegerile prezidenţiale nu au fost ajutaţi de acest lucru, Nicolae a spus: ”În mod evident, trebuie să transmitem un mesaj şi nu este vorba de soluţii extreme sau soluţii care se exclud. Punând în balanţă toate beneficiile şi pierderile unei astfel de situaţii, am ajuns la concluzia că un mesaj de unitate dat de PSD, de angajament ferm de păstrare a parcursului european şi euroatlantic al României, de păstrare a respectului pentru cei care muncesc şi care trăiesc de muncă cinstită, de grijă pentru solidaritate socială, pentru demnitatea românească, pentru afirmarea valorilor româneşti în tot ceea ce înseamnă parteneriatele noastre rămân valabile şi eu cred că acest lucru trebuie făcut şi ca preşedinte al PSD şi ca prezidenţiabil din partea PSD”.

De asemenea, întrebat dacă premierul Viorica Dăncilă nu ar putea face acest lcuru, Şerban Nicolae a spus: ”Sunt mai multe persoane care pot face asta din partea PSD. Sunt chestiuni care ne diferenţiază în ceea ce priveşte experienţa politică, capacitatea de a face faţă unor situaţii de acest tip şi nu înseamnă că cine este bun într-un loc trebuie să fie bun în orice loc. Funcţia de preşedinte al României implică şi funcţia de comandat suprem al forţelor armate, suntem un stat membru la frontiera alianţeei nord atlantice şi din acest punct de vedere trebuie gândite şi responsabilităţile care vin pe acest plan, iar preşedintele României este reprezentantul statului. Parafrazând, coborând puţin nivelul, este ca porunca biblică: Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, să nu ai alti Dumnezei în afară de mine. România este ţara mea, nu am altă ţară în afară de România. Dacă România este pe primul plan, dacă România este înainte de toate, atunci bineînţeles că oricare dintre membrii PSD poate să îşi asume o asemenea responsabilitate, dar sunt diferenţe între a face mai bine sau mai puţin bine acest lucru”.

Şerban Nicolae consideră că un partid ca PSD trebuie să aibă propriul candidat la alegerile prezidenţiale.

”Mi se pare absolut firesc ca un partid de dimensiunile PSD şi cu o rezervă de oameni de valoare atât de mare să fie cel care propune un candidat pe care Alianţa Liberalilor şi Pro România să îl susţină. Cu atât mai bine, poate şi alte partide. Eu cred că de data asta poate avem o şansă să avem un candidat de stânga autentic şi nu mai mulţi candidaţi de stânga”, a mai spus Şerban Nicolae.