Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va avea consultări politice, miercuri, cu omologul său macedonean, Bujar Osmani, care va efectua o vizită oficială la Bucureşti, informează MAE.

Totodată, potrivit unui comunicat al MAE transmis marţi, convorbirile se vor axa asupra stadiului şi perspectivelor consolidării cooperării bilaterale în toate domeniile de interes comun, inclusiv asupra dimensiunii economice.

În același timp, în cadrul consultărilor se vor aborda şi sprijinul României pentru agenda europeană a Republicii Macedonia de Nord şi pentru politica de extindere a UE, problematica de securitate şi relaţiile în cadrul NATO, cooperarea la nivel regional, precum şi în cadrul organizaţiilor internaţionale.

Planul lui Bogdan Aurescu

De asemenea, MAE mai subliniează faptul că Ministrul Bogdan Aurescu va reitera disponibilitatea României de a oferi asistenţă Republicii Macedonia de Nord în contextul pregătirilor pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE.

„Totodată, (ministrul) va saluta, o dată în plus, aderarea formală a R. Macedonia de Nord la NATO, în martie 2020, România fiind un susţinător constant şi ferm al aspiraţiilor euro-atlantice ale R. Macedonia de Nord şi primul stat care a ratificat Protocolul de Aderare la NATO a acestei ţări.

De asemenea, va fi marcat şi faptul că, la 9 noiembrie 2020, Republica Macedonia de Nord a devenit, pe durata Preşedinţiei-în-Exerciţiu a României la Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), în mod oficial, cel de-al 13-lea stat membru al OCEMN”, se arată în comunicat.