Locuitorii din oraşul german Bochum vor fi şi mai supăraţi pe est-europeni. Compania canadiană Magna a anunţat că dacă reuşeşte să cumpere de la General Motors divizia europeană responsabilă cu de fabricarea motoarelor, va muta producţia mai la Est.

Fabricile din Germania ale General Motors se află acum în Bochum şi Russelsheim. Potrivit oficialilor Magna, acestea vor fi mutate în Austria şi în Ungaria. Ironia sorţii face ca, în planul canadienilor, fabrica din Bochum să fie mutată în Ungaria.

Precedentul Jucu

Nu cu mult timp în urmă, fabrica Nokia de la Bochum a fost mutată în România, mai exact în comuna Jucu din Cluj. Cu acea ocazie, angajaţii Nokia au protestat din cauza pierderii locurilor de muncă pe motiv că mâna de muncă din Est este mai ieftină. Acum, locuitorii din Bochum se văd iarăşi puşi în aceeaşi situaţie, de data aceasta fiind vorba despre o altă ţară din Est.

Linie de producţie extinsă la Szentgotthárd

Spre deosebire de cazul Nokia, când fabrica de la Jucu a fost construită de la zero, de data aceasta va fi vorba despre extinderea unei unităţi de producţie deja existente. Este vorba despre fabrica GM Powertrain-Magyarország, aflată la Szentgotthárd aproape de graniţa cu Austria. Acolo se fac deja motoarele cu 1.6 şi 1.8 cilindri ale Opel.