Guvernul lucrează la un mecanism care să permită fermierilor să primească în 2009 subvenţia integrală pentru creşterea animalelor, derulat prin intermediul Casei de Economii şi Consemnaţiuni, care să recupereze ulterior, în luna februarie, o parte din fonduri, a afirmat premierul interimar Emil Boc.

„Lucrăm la un mecanism care să le permită fermierilor să primească banii mai repede, în noiembrie şi decembrie, pentru rambursări de credite şi alte nevoi. Un mecanism derulat cu ajutorul CEC, care să recupereze banii ulterior, în luna februarie”, a spus Boc, joi, la Etno TV, fără a prezenta detalii suplimentare.

El a arătat că a discutat despre acest mecanism şi cu preşedintele Traian Băsescu.

Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, ca subvenţia pentru ovine şi caprine, în valoare totală de 44 lei/cap animal, să fie plătită în tranşe, prima dintre acestea, de 15 lei/cap animal, urmând să fie achitată începând cu 2 noiembrie, iar diferenţa să fie plătită până la sfârşitul lunii februarie 2010.

Tot din 2 noiembrie va fi plătită şi subvenţia de 200 lei/cap de animal aprobată, săptămâna trecută, de Guvern pentru crescătorii de bovine.

Crescătorii de animale au protestat, miercuri, la Ministerul Finanţelor, la Ministerul Agriculturii şi la Palatul Cotroceni faţă de neacordarea subvenţiilor.Miercuri seara, preşedintele Traian Băsescu le-a promis crescătorilor de animale care pichetau Palatul Cotroceni că va căuta o soluţie pentru ca o nouă tranşă din subvenţia pentru crescătorii de animale să le fie plătită acestora în decembrie, fără a preciza cuantumul sumei.

SURSA:Mediafax