„Dacă preşedintele Senatului, Mircea Geoană, va continua, în urma acestei decizii a CCR, să mai boicoteze continuarea procedurii asumării răspunderii pe Legea educaţiei naţionale, vom solicita oficial schimbarea acestuia din funcţia de preşedinte al Senatului pentru exercitarea unui abuz în funcţie. Nu este admisibil ca, după o decizie a CCR atât de explicită, să insişti pentru blocarea moţiunii de cenzură asumată în condiţiile articolelor 113 şi 114 din Constituţia României”, a afirmat premierul.
Boc consideră decizia de miercuri a CCR a fost clară şi explicită şi trebuie respectată.
„Decizia CCR spune foarte clar că moţiunea de cenzură depusă ca urmare a asumării răspunderii Guvernului asupra Legii educaţiei trebuie să-şi urmeze parcursul constituţional, adică să fie prezentată şi dezbătută. Decizia CCR confirmă faptul că Guvernul a avut dreptate şi că această procedură, odată începută, nu mai putea fi oprită. Asumarea pe legea educaţiei merge mai departe, iar Parlamentul este obligat, în virtutea deciziei CCR, să stabilească data de prezentare a moţiunii de cenzură şi data de vot a acesteia”, a spus Boc.
Plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a constatat miercuri că există un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, generat de refuzul Legislativului de a dezbate moţiunea de cenzură depusă de opoziţia parlamentară, dezbatere care, odată declanşată, ţinând seama de prevederile Constituţiei, nu poate fi oprită.