Premierul Emil Boc s-a întâlnit, miercuri seara, la Palatul Victoria, cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, pentru a discuta detaliile programului de garantare a creditelor destinate achiziţionării unei locuinţe, inclusiv ofertele de dobânzi primite din partea băncilor.

Isărescu l-a informat pe Boc şi despre conţinutul discuţiei avute, miercuri, cu preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii băncilor interesate de acest program.

Întâlnirea dintre şeful Executivului şi guvernatorul BNR a avut loc la puţin timp după şedinţa Guvernului în care programul „Prima Casă” a fost aprobat prin ordonanţă de urgenţă, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Premierul Emil Boc a anunţat, la sfârşitul şedinţei de miercuri a Guvernului, că persoanele care nu deţin în prezent o locuinţă sau nu au contractat un credit ipotecar vor beneficia, după 20 iunie, de garanţia statului pentru împrumuturi destinate achiziţionării unei case, indiferent de vârstă.

El a precizat că normele metodologice privind derularea programului vor fi finalizate în maximum 15 zile.

Potrivit Mediafax, surse guvernamentale au declarat, miercuri, că peste 20 de bănci au depus oferte indicative privind dobânda anuală efectivă (DAE) pe care ar putea să o practice în cadrul programului „Prima Casă”, ratele variind în plaje foarte mari, până la aproape 14% la euro şi 23% la lei.

La ofertele în euro, toate ratele sunt calculate în funcţie de Euribor la 3, 6 sau 12 luni, la care se adaugă o marjă fixă, iar dobânzile anuale efective pornesc de la aproximativ 5,5% până la aproape 14%.

Aceeaşi formulă este urmată şi la ofertele indicative pentru creditele în lei, respectiv ROBOR plus o marjă fixă, astfel că DAE variază între aproape 13% până la sub 23%.

Potrivit surselor citate, cele mai scăzute costuri în euro au fost indicate de BRD şi Alpha Bank, iar pentru lei cea mai bună ofertă indicativă a fost propusă de CEC Bank.

SURSA: Mediafax