”Partea grea a lucrurilor a trecut. Am făcut ceea ce trebuie, chiar dacă nu ne-a plăcut. Viaţa ne-a obligat pentru a putea salva România din colaps. Acum încep rezultatele mai bune să apară, fie în privinţa exporturilor, a producţiei industriale, a ratei şomajului sau a pensiilor. Cu alte cuvinte, datele arată şi sunt confirmate de analiştii internaţionali că există toate şansele ca România să aibă două trimestre de creştere economică consecutive şi, cu alte cuvinte, să iasă din recesiune. Vom şti acest lucru când ne va anunţa Institutul Naţional de Statistică. Datele merg în această direcţie”, a spus Boc.

El a precizat că rezultatele nu se vor vedea peste noapte, aşa cum se speculează la unele televiziuni, şi a subliniat că preconizata creştere economică va fi posibilă doar dacă se continuă reformele şi nu se va cădea în patima populismului.

”Aceste lucruri se pot întâmpla cu o singură condiţie: să nu abandonăm reformele începute şi care se consolidează şi să nu cădem în patima populismului, să nu promitem lucruri fără acoperire. Pentru că acesta a fost marele necaz al ţării când am preluat guvernarea. S-au promis atâtea lucruri fără acoperire încât în 2009, când am ajuns la guvernare, am găsit un sac plin de promisiuni fără acoperire şi o cămară goală şi o ţară cu un deficit de minus 5,4, în condiţiile în care avusesem creştere economică”, a arătat premierul.

Criza ne-a arătat adevărata Românie

Emil Boc a recunoscut că, dacă nu era criza, nici PDL, poate, nu ar fi implementat măsurile de reformă.

„La fel ca în familie, avem un buget şi trebuie să ni-l drămuim de la o lună la alta. Am observat că nu au fost bani puşi deoparte pentru vremuri grele şi a trebuit să ne ajustăm cheltuielile după venituri. Criza ne-a obligat şi poate, dacă nu era criza, poate nu am fi făcut nici noi acest lucru. Trebuie să spunem asta. A venit criza şi ne-a arătat adevărata Românie”, a mai spus Boc.

În Educaţie, sistemul bazat pe memorare, înlocuit de competenţă

Acesta a făcut referire la măsurile de reformă, începând cu impunerea standardelor de personal în domeniul bugetar, reforma din sistemul de pensii sau cea din sistemul de asistenţă socială unde a spus că „s-au văzut burtoşi cu Mercedes care luau ajutor social”.

În ceea ce priveşte reforma din Educaţie, premierul a spus că s-a făcut trecerea de la un sistem bazat pe memorare la unul pe competenţă.

”Lumea s-a schimbat şi învăţământul trebuie să se schimbe, pentru asta avem nevoie de reformă. Spun aceste lucruri pentru că fără ele România nu poate fi performantă în UE. Avem de recuperat un decalaj mare faţă de celelalte ţări, dacă nu facem aceste reforme nu vom performa”, a spus Emil Boc.

Premierul a vorbit şi de creşterea salariilor profesorilor cu 50% şi a subliniat că ar fi foarte bine să existe resurse, dar, deocamdată, bugetul nu are fonduri pentru această măsură.

„Sunt la fel de convins că şi salariile medicilor, din administraţie, din sistemul judiciar ar avea nevoie de creşterea salariilor. Noi trebuie să ne asigurăm că avem resurse pentru acest lucru”, a spus premierul.

În ceea ce priveşte reforma din Sănătate, Emil Boc a spus că ea este absolut necesară „pentru că de 20 de ani nimeni nu a avut curajul să spună lucrurilor pe nume” şi a reafirmat că nu există o cauzalitate între decesul celor două persoane şi desfiinţarea spitalelor.