Premierul Emil Boc a declarat, în Senat, că „bubele” sistemului financiar sunt cheltuielile bugetare şi sociale nesustenabile de economia României, iar actualul Guvern a preferat să „pună punctul pe rană” şi să ia măsuri impopulare, dar corecte, punând scaunul fiecărui ministru „la bătaie”.

Declaraţia premierului a fost făcută, marţi, în plenul Senatului, context în care le-a solicitat senatorilor să adopte OUG 58/2010 în forma aprobată de Camera Deputaţilor.

„Ne-am uitat raţional la problemele din sistemul financiar al ţării. Unde sunt bubele sistemului. Şi ele se văd foarte simplu şi direct în faptul că la bugetul de stat pe componenta cheltuielilor bugetare avem un stat supradimensionat, greoi, cu prea mulţi funcţionari publici şi care cheltuieşte foarte mult. S-a ajuns la 9,8% ponderea în PIB a cheltuielilor cu salarii, pe când media în Uniunea Europeană este pe undeva la 5-7%, adică un stat supradimensionat şi care cheltuieşte foarte mult, iar noi nu avem resursele să susţinem un asemenea stat. Şi, atunci, am ales soluţia de a pune punctul pe rană şi a încerca să corectăm acest dezechilibru”, a spus Boc.

În opinia premierului, alte dezechilibre al sistemului financiar sunt generate de cheltuielile cu pensiile şi cu asistenţa socială, iar reformele în aceste domenii sunt în curs de finalizare.

Premierul a afirmat că este conştient de nemulţumirile populaţiei, de costurile politice „grele” pe care le suportă membrii partidelor care susţin Guvernul, dar consideră că a luat măsuri corecte, şi nu „cu chestiuni de fum, pompieristice”, aşa cum s-a făcut în 2008.

„Ştiu ce înseamnă să fii parlamentar uninominal şi să te duci în circumscripţia electorală şi să vină nemulţumirile oamenilor. Oamenii nu înţeleg foarte bine toate chestiunile acestea economice. Ei ştiu doar că li s-au dat salariu şi pensie mare, şi acum nu se mai poate da, şi cei care nu dau sunt vinovaţi. Arătându-le însă faptul că, dacă mergem în ritmul acesta, se va ajunge într-o situaţie în care nu se mai pot plăti pensii, salarii, şi să ai curajul să le spui oamenilor aceste lucruri, suportându-le nemulţumirea”, a spus Boc, el adăugând că după trecerea perioadei dificile veniturile vor creşte în mod corect şi sustenabil.

„Împreună cu întregul Guvern am spus «plecăm acasă sau se adoptă aceste măsuri». Nu am ezitat să punem scaunul fiecărui ministru, inclusiv al primului-ministru, la bătaie, în Parlament, pentru a putea să corectăm nişte lucruri care nu merg bine în ţara aceasta”, a mai spus Boc în pledoaria sa prin care solicita senatorilor menţinerea formei adoptate de deputaţi a ordonanţei prin care TVA este majorată la 24%.

SURSA: Mediafax