Discuţiile dintre Guvern şi Comisia Europeană (CE) privind capitalizarea CEC Bank au început încă din primăvara acestui an, autorităţile române având nevoie de acordul CE pentru ca operaţiunea să nu fie considerată ajutor de stat, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

Întrebat de presă dacă Executivul va anunţa „în sfârşit” autorităţile europene despre intenţia de capitalizare a CEC, premierul a arătat că o notificare oficială trebuie trimisă în cazul unui ajutor de stat.

„Vreau să consultaţi încă o dată şi Ministerul Finanţelor, şi Consiliul Concurenţei, care încă din martie-aşa cum ne-au informat în Guvern-sunt în discuţii cu Comisia Europeană şi cu factorii autorizaţi, pentru a nu fi catalogat ajutor de stat. Ai nevoie să informezi oficial Comisia când este ajutor de stat. Noi nu dorim ca această capitalizare a CEC să fie ajutor de stat, pentru că atunci intrăm în deficit”, a spus Boc, citat de Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că, în ceea ce priveşte capitalizarea CEC, Guvernul trebuie să acţioneze şi să nu mai aştepte decizia birocraţilor de la Bruxelles, apreciind că sistemul birocratic de la Bruxelles să mişcă prea greu, iar IMM-urile au nevoie de finanţare.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a precizat însă că operaţiunea de capitalizare a CEC Bank trebuie discutată cu Comisia Europeană, pentru a nu fi considerată un ajutor de stat.

Ulterior, serviciul de presă al Comisiei a comunicat, la solicitarea MEDIAFAX, că oficialii CE nu au fost informaţi de autorităţile române în legătură cu intenţia de recapitalizare a CEC, Executivul UE interesându-se din proprie iniţiativă, informal, despre acest subiect.

Potrivit CE, calitatea informaţiei oferite până în prezent de autorităţile române este insuficientă pentru a permite Comisiei să evalueze dacă recapitalizarea CEC constituie un ajutor şi dacă , în cazul unui răspuns afirmativ, acesta este compatibil cu dispoziţiile Tratatului CE.

SURSA: Mediafax