‘În doar două zile, după intrarea în vigoare a Codului Muncii şi intensificarea controalelor pentru combaterea muncii la negru s-au înregistrat 42.000 de noi contracte de muncă’, a spus Emil Boc, arătând că, anterior, se înregistrau în medie, 10-12.000 de noi contracte de muncă.

După aprecierea ministrului interimar al Muncii, aceasta subliniază eficacitatea Codului Muncii precum şi faptul că ‘controalele dispuse într-o manieră centralizată, cu participarea Poliţiei, Jandarmeriei Gărzii Financiare şi Inspecţiei Muncii îşi arată roadele’.

‘Suntem pe drumul bun’, a subliniat Emil Boc şi a arătat că prin încheierea contractelor de muncă aceşti 42.000 de oameni au ‘o garanţie în plus la sănătate, la şomaj şi un salariu conform legilor acestei ţări’.

În zilele de 2 şi 3 mai au fost efectuate 652 de controale, aplicându-se amenzi în valoare totală de 8,2 miliarde lei vechi.

‘Faptul că avem 42.000 de noi contracte de muncă este cel mai îmbucurător lucru’, a adăugat Emil Boc, precizând că aceste controale vor continua.

‘Le-am transmis tuturor inspectorilor de muncă din ţară că principalul nostru obiectiv este să avem cât mai multe contracte de muncă şi, în subsidiar, aplicarea sancţiunilor contravenţionale şi, dacă este cazul, a celor penale’.

‘În încheiere, Emil Boc a salutat decizia Curţii Constituţionale a României care a respins contestaţia de neconstituţionalitate la Legea Dialogului Social.

‘Intrarea în vigoare a noii legislaţii, la care se adaugă aceste controale care au menirea de a-i descuraja pe cei care în continuare doresc să muncească la negru arată că există o singură cale de acum înainte: lucrul cu forme legale, înscrierea în REGISAL (Registrul Electronic de Evidenţă a Salariaţilor – nr), a contractelor de muncă şi plata obligaţiilor sociale către stat’, a mai spus Emil Boc.

Miercuri, la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), premierul Emil Boc, care este şi ministru interimar al Muncii, a prezentat succint rezultatele analizei privind situaţia şomajului, stadiul legiferării unor acte normative, rezultatele controalelor referitoare la combaterea muncii la negru şi reducerea evaziunii fiscale. În acest context, premierul a salutat decizia Curţii Constituţionale referitoare la Legea Dialogului Social.
SURSA: Agerpres