BBC anunță că de o săptămână, mai mulți copii din unele districte ale statului Uttar Pradesh, din nordul Indiei, se trezesc cu febră mare și transpirație excesivă. În același timp, mulți dintre ei s-au plâns de dureri articulare, dureri de cap, deshidratare și greață, iar în cazuri mai grave au fost semnalate erupții cutanate pe picioare și brațe.

Potrivit sursei citate, până acum cel puțin 50 de persoane, marea majoritate fiind copii au murit din cauza febrei, iar alte sute sunt în spitale. La autopsie s-a constatat că niciunul dintre cei decedați nu a fost infectat cu noul coronavirus.

Deși India nici măcar nu a depășit cu bine pandemia de coronavirus, decesele de acum au început să genereze și mai multă panică, iar presa străină vorbește despre ”o febră misterioasă” care face ravagii în zonele cele mai populate din Uttar Pradesh.

În ceea ce privește explicațiile aduse de medici, aceștia susțin că ar vorba despre o infecție virală transmisă de țânțari, Mai exact, potrivit specialiștilor, mai mulți dintre pacienți au fost duși la spital cu număr mic de trombocite, adică o componentă a sângelui care ajută la formarea cheagurilor, caracteristica unei forme severe de dengue.

„Pacienții din spitale, în special copiii, mor foarte repede”, spune dr. Neeta Kulshrestha, cel mai înalt oficial din Sănătate din districtul Firozabad, unde 40 de persoane, inclusiv 32 de copii, au murit în ultima săptămână.

Afecțiunea despre care medicii vorbesc se numește dengue, o boală tropicală prezentă în India de sute de ani. Există patru virusuri care provoacă dengue, iar copiii sunt de până la cinci ori mai expuși riscului de deces la a doua infecție.

În fiecare an, la nivel mondial sunt raportate aproape 100 de milioane de cazuri severe de dengue, iar pandemia influențează și ea acest virus.  „Impactul combinat al epidemiilor de Covid-19 și dengue poate duce la consecințe devastatoare pentru populațiile cu risc”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

O nouă pandemie amenință omenirea?

Până în prezent nu se știe însă dacă este vorba despre o epidemie de dengue însă ce este clar e că un stat cu mai mult de 200 de milioane de oameni și igienă precară, niveluri ridicate de malnutriție la copii și asistență medicală absentă în multe zone, Uttar Pradesh raportează în mod normal astfel de cazuri de „febră misterioasă” după ploile musonice.

În același timp, focarele de encefalită japoneză transmisă de țânțari – identificate pentru prima dată în Uttar Pradesh în 1978 – au provocat mai mult de 6.500 de decese de atunci. Boala s-a răspândit în principal în Gorakhpur și districtele care se învecinează cu Nepalul, la poalele munților Himalaya, toate aflate la joasă altitudine și expuse la inundații – un teren propice de reproducere a țânțarilor care transmit virusul.

În anul 2013 a început o campanie de vaccinare în acest sens care ad us la o scădere a cazurilor, dar chiar și așa, copiii continuă să moară. Astfel, doar în acest an 16 copii au murit de encefalită japoneză în Gorakhpur și au fost înregistrate 428 de cazuri.

Un an mai târziu, în 2014, oamenii de știință au examinat 250 de copii afectați în Gorakhpur și au descoperit că 160 dintre ei aveau anticorpi împotriva bacteriilor care cauzează o formă de tifos, răspândită prin mușcăturile acarienilor. Acarienii se așează pe vegetație, după ploi musonice, iar oamenii de știință i-au găsit pe lemne de foc pe care sătenii le depozitează în case.

Când apar focarele de febră

Potrivit unui studiu, tifosul și dengue au fost la baza cazurilor de febră post-musonică din șase districte din estul Uttar Pradesh, între 2015 și 2019. În același timp, o altă infecție bacteriană potențial fatală numită leptospiroză, transmisă de la animale la oameni, o boala transmisă de țânțari, a reprezentat cealaltă cauză de febră.

Un profesor în sănătate susține că după musoni s-au remarcat ma multe boli care aveau ca principal simptom febra.

„Astfel, în regiuni au existat mai multe boli care se manifestă și prin febră, după musoni”, spune V Ravi, profesor de virologie la Institutul Național de Sănătate, care a condus un studiu.

Cu mai bine de 15 ani în urmă, mai exact în 2006, oamenii de știință au investigat un alt focar „misterios” de febră, care a condus la decese în rândul copiilor din Uttar Pradesh. La acel moment s-a descoperit că micuții au murit după ce au consumat fasole de cassia. Această intoxicație alimentară a fost un efect al „sărăciei, foametei, lipsei supravegherii părinților, ignoranței”, au concluzionat oamenii de știință.

Febra misterioasă din India de acum rămâne însă un mister și este nevoie de mult mai multe investigații și analize pentru a se afla dacă este vorba despre dangue, sau de o altă serie de boli.

Totate aceste lucruri ar implica instruirea clinicilor și spitalelor personalului medical local în colectarea probelor de la persoane care suferă de febră și trimiterea lor la testare, în laboratoare. În același timp, până în prezent nu există o evidență clară a modului în care au debutat și au evoluat aceste cazuri și dacă cei afectați sufereau și de alte afecțiuni, cum ar fi tuberculoza.

Totuși, în cazul în care motivul morților misterioase este doar dengue, acest lucru ar demonstra că programele guvernamentale de combatere a țânțarilor sunt ineficiente. Un virolog indian a tras un semnal de alarmă în acest context.

Potrivit acestuia, este nevoie de o investigație corectă și constantă pentru a elucida acest mister.

„Dacă nu investigăm corect și constant, o mulțime de lucruri vor rămâne în continuare un mister”, spune un virolog indian, care a dorit să-și păstreze anonimatul.