Bacteria care provoacă această boală se numeşte Borrelia burgdorferi, de unde şi celălalt nume sub care mai este cunoscută boala Lyme: borelioză. Terapia standard pentru boala Lyme este un ciclu de antibiotice, de obicei doxiciclina, scrie New York POST.

Când trebuie administrat medicamentul

Medicamentul trebuie administrat în câteva zile de la infecție, dar este dificil. Căpușele care transportă bacteriile sunt de dimensiunile unei semințe de mac, mușcăturile lor sunt nedureroase și nu toată lumea dezvoltă o erupție cutanată la locul mușcăturii. Mulți oameni nu știu că au fost infectați până când nu încep să aibă dureri articulare, febră, dureri corporale, frisoane, palpitații, miocardită și ceață cerebrală, moment în care antibioticele pot fi ineficiente.

În 2012, Klempner profesor de medicină la Universitatea din Massachusetts, a devenit șeful executiv al MassBiologics, un producător de vaccin. Alături de echipa sa a început o strategie diferită pentru a preveni Lyme, una care ocolește cu totul vaccinarea. Ei speră să creeze un anticorp monoclonal injectabil, proiectat pentru a ucide agentul patogen Borrelia în intestinul căpușei timp de până la nouă luni după injecție.

Studiu clinic pentru un nou medicament

Echipa a început să recruteze subiecți pentru un studiu clinic de fază I al noului lor medicament, Lyme PrEP. „Vom avea indivizi înscriși în studiu timp de nouă până la douăsprezece luni, astfel încât să putem arăta dispariția progresivă a medicamentului și cât durează și când este efectiv eliminat”, a spus Klempner.

Dacă totul merge conform planului, medicamentul Lyme PrEP va fi propus FDA spre aprobare în aproximativ doi ani.

În paralel, oamenii de știință de la compania franceză Valneva au dezvoltat un vaccin care amintește de vechiul vaccin LYMErix. Medicamentul francez atacă bacteriile responsabile de boala Lyme, eliminându-le înainte ca o căpușă să le transmită oamenilor.

Vaccinul Valneva acoperă toate cele șase variante ale bacteriei. Aproximativ două sute de mii de oameni din Europa dezvoltă anual boala Lyme.

De ce a dispărut vaccinul pentru Lyme

A existat un vaccin pentru Lyme, dar a dispărut. LYMErix a fost scos pe piață în urmă cu aproximativ 20 de ani de SmithKline Beecham, precursorul gigantului farmaceutic GlaxoSmithKline. Aceasta determina producerea de anticorpi neutralizatori de bacterii în sângele unei persoane, astfel încât, după o mușcătură de căpușă, agenții patogeni Lyme pe care îi deținea să fie uciși înainte de a putea provoca o infecție.

Vaccinul va acționa PRACTIC odată cu mușcătura căpușei.

Până în 2001, au fost distribuite aproximativ un milion și jumătate de doze de vaccin. În anul următor, GlaxoSmithKline a abandonat LYMErix, invocând vânzări slabe.