"Aveam un program de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) care este întrerupt. Eram mai corelaţi cu situaţia inflaţiei, cel puţin cu aceasta vizibilă. Dacă mă întrebaţi în urmă cu un an ce fac dacă inflaţia devine negativă, spuneam: 'Bineînţeles că mă duc cu dobânda în jos'. Dar acum, ne uităm în spate şi vedem că fierbe ceva …şi minusul este dat de o singură măsură: reducerea TVA la alimente. Şi atunci trebuie să schimbăm traiectoria", a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, deciziile viitoare ale Băncii Centrale depind de ceea ce se va întâmpla în Parlament cu Codul Fiscal.
"După mine, vorbind, repet şi eu obsesiv, ca un economist raţional: sunt nu "n" variante, dar multe combinaţii, dacă se depăşeşte acest impas mental – 1 (ianuarie), 6 măsuri cu cifre mari. De exemplu, la taxa pe stâlp, poate ne gândim să mai rămână ceva. Acum e 1%…o reducem la 0,5%. Poate că merită când ai redevenţe atât de mici în această ţară. Ia să ne gândim puţin! Nu este un capăt de ţară şi nu va descuraja investiţia… Dar asta vor face aleşii poporului şi Ministerul Finanţelor, nu BNR", a adăugat guvernatorul BNR.

În opinia sa, la toate cele şase măsuri există mai multe combinaţii care se pot negocia. Mugur Isărescu nu este de acord nici cu ipoteza potrivit căreia o reducere a impozitelor va diminua veniturile statului şi îl va forţa să se restructureze de la sine, devenind, astfel, eficient.

"După mine, această idee este cel puţin naivă şi nu m-aş exprima atât de tranşant dacă nu am fi trăit anul 2010. Am văzut ce înseamnă aparatul de stat, că trăim în aceeaşi ţară. Păi, acum lumea vorbeşte de majorări de salarii, şi nu orice fel de majorări, iar dumneavoastră spuneţi: 'Hai să reducem impozitele, să îi calmăm pe cei de la stat!' Nu îi calmăm. Se va reflecta din nou în sănătate, în educaţie, în faptul că reducerile promovate se vor dovedi inaplicabile. Ca să spun aşa, ne vom face din nou de râs, pentru că, după ce vom face reducerile, vom constata că nu merg şi le anunţăm şi vom reveni din nou pe ele. Doar am trăit cu toţii această situaţie", a explicat Isărescu.

Potrivit guvernatorului, atâta timp cât veniturile nu depăşesc 32% din PIB, iar solicitările de cheltuieli ale statului român nu scad sub 40% din PIB, mărirea acestui decalaj este o greşeală. "Ce greşeală facem? Vă spun în calitate de fost premier: avem nişte economii dintr-un drum care nu a fost terminat…nu înseamnă decât o plată amânată pe bugetul de la anul. În schimb, reducem venituri permanente", a arătat oficialul BNR. AGERPRES