Nu trece o zi fără ca Daniel Zamfir de la ALDE să nu atace BNR și pe Mugur Isărescu, iar Banca Națională să nu dea replica. De data aceasta, a venit rândul BNR să comenteze pe tema audierii guvernatorului Mugur Isărescu în Parlament. După ce în cursul acestei săptămâni Mugur Isărescu a refuzat să meargă în Senat la audieri, BNR vine cu o nouă replică.

Reprezentanții Băncii Naționale a României și-au exprimat, vineri, din nou disponibilitatea de a răspunde unei eventuale invitații la dialog, formulate de Parlamentul României. „Din păcate, formula utilizată de senatorul Daniel Zamfir, de a se substitui Parlamentului României, a făcut acest dialog imposibil până acum, în condițiile în care un alt senator a considerat invitarea conducerii BNR ca nerespectând procedura și fiind din această cauză un act abuziv al senatorului Zamfir. Mai mult, centrarea invitației pe persoana Guvernatorului Băncii Naționale, ca și cum nu ar exista o conducere legitimă a băncii, reprezentată de Consiliul de administrație, și solicitarea repetată și în permanență a prezenței Guvernatorului BNR la întâlnirea cu senatorul Zamfir, sugerează mai mult o agendă personală decât o dorință de dialog real”, au menționat reprezentanții BNR, într-un comunicat de presă.

De asemenea, aceștia au menționat: conducerea Băncii Naționale a fost în cursul anului trecut de patru ori în Comisia economică. „De fiecare dată, nu subiectele discutate i-au trezit interesul senatorului Zamfir, ci prezența sau absența Guvernatorului BNR. Transformarea unei preocupări personale într-un demers public în numele Parlamentului României nu poate reprezenta un motiv de discuție, cum nici faptul că domnul Zamfir își arogă un rol de reprezentativitate dincolo de cea pe care o are. Demersul senatorului Zamfir pare mai degrabă un demers personal, și nu o invitație legitimă pentru o prezentare serioasă pe care Banca Națională o poate face în fața Parlamentului României, în baza legii sale de funcționare și a Tratatului Unional. În consecință, conducerea Băncii Naționale nu va refuza niciodată o invitație din partea Parlamentului, dar refuză ferm să confunde un senator care inventează false probleme cu cel mai important for al statului”, au mai afirmat reprezentanții Băncii centrale.