Sfarsitul saptamanii trecute a culminat cu decizia BNR de a ridicat autorizatia de functionare a Bancii Columna. „A fost o hotarare care a venit peste noi ca un trasnet, vineri, aproape de sfarsitul programului de lucru”, a declarat Leonid Tocaci, director la Banca Columna.
Banca Columna a fost actionata in judecata, in 1997, de catre Fondul Proprietatii de Stat (FPS) si CEC. Cele doua institutii ale statului aveau constituite depozite care devenisera indisponibile o data cu intrarea bancii in criza de lichiditati. FPS avea depuneri de peste 100 miliarde lei si aproape 10 milioane de dolari, iar CEC de aproape 50 miliarde de lei. Atat actiunea FPS, cat si a CEC vizau declansarea operatiunilor de lichidare a bancii. Demersurile au esuat in instanta, unde Banca Columna a obtinut dreptul la reorganizare. Un plan de reorganizare nu exista inca. Termenul la care era programata luarea in discutie a programului de reabilitare a bancii este 11 iulie a.c.
BNR se trezeste insa brusc si isi aminteste ca mai exista o banca ce trebuie extirpata din sistem. Isi reaminteste si de esecurile pe care le-a avut in instanta si ignora termenul care bate la usa. Aceasta dupa ce, din 1997 si pana acum, a lasat-o sa functioneze sub interdictia de a atrage, in depozite, resurse de la persoane fizice si juridice. Banca a activat, in toti acesti ani, alimentandu-si viata cu sumele pe care clientii sai au admis sa le ruleze prin conturile curente ale Bancii Columna. Leonid Tocaci spune ca mai sunt inca persoane fizice care au sume depuse in conturile Bancii Columna. „Nu toate persoanele fizice si-au retras banii de la Banca Columna. Interdictia BNR i-a prins cu banii in conturi si acolo i-au lasat. Sunt sute de conturi ale persoanelor fizice, la aceasta ora”, afirma Leonid Tocaci, fara sa specifice insa sumele existente. Aceeasi sursa afirma ca Banca Columna va contesta decizia BNR. Potrivit legii, contestatia va fi depusa la forul care a emis hotararea, lucru care nu-i face prea increzatori in reusita, pe conducatorii bancii. Va actiona si in instanta, insa pana la rezolvarea cazului este foarte posibil ca oficialii Bancii Columna sa nu mai aiba pentru ce sa se bata. Decizia BNR, o data cu aparitia in Monitorul Oficial, va conduce la blocarea conturilor bancii, ceea ce echivaleaza, practic, cu condamnarea la moarte.