BNR a publicat datele privind dobânzile interbancare, în funcție de care sunt calculate și dobânzilor pentru creditele în lei. ROBOR la trei luni a ajuns la 3 ,28 % și stabilește un nou record al ultimelor trei luni.

Anunțul vine într-un  moment tensionat, marcat de incertitudini legislative. Nu este clar dacă “ taxa pe lăcomie”, impusă de Guvern prin ordonanță de urgență va rămâne în picioare în forma actuală, în care sancționează băncile dacă  dobânzile ROBOR sar de 2%. Dacă ar rămâne, băncile ar avea deja de plătit de sume importante pentru perioada în care dobânda a stat peste acest nivel, adică de la începutul anului.

Mai mult, este important de știut că, la finele lui martie se actualizează dobânzile pentru majoritatea creditelor în lei și, dacă ROBOR va continua să crească, o eventual scădere, după 30 martie nu ar mai influența ratele decât la următoarea actualizare, adică în iunie. Adică cel puțin trei luni, debitorii vor plăti rate mai mari.

De la finalul lui decembrie, când au fost actualizate majoritatea dobânzilor la credite ,ca ROBOR a urcat cu peste 0,20 puncte procentuale.