Carlos Slim, al cincilea cel mai bogat om din lume, este menţionat acum ca un posibil candidat la preşedinţia Mexicului. 

Nimeni în afară de Carlos Slim nu a mai pierdut atât de mult – 16 miliarde de dolari – în timpul ascensiunii lui Trump. El a coborât pe locul şase în Bloomberg Billionaires Index, deşi odată era cel mai bogat om de pe planetă. Unul din motivele reducerii averii sale a fost şi abordarea dură a lui Trump faţă de Mexic, care a dus la deprecierea monedei naţionale, peso, şi la scăderea valorii în dolari a activelor interne deţinute de Slim. Însă, acest declin al averii i-a sporit popularitatea în Mexic atât de mult încât ar putea candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor. 

După ce Slim s-a întâlnit în decembrie cu Trump, mexicanii, supăraţi pe ideea candidatului la preşedinţia SUA de a accelera deportările şi de a construi un zid la graniţă pe cheltuiala Mexicului, au devenit din ce în ce mai încântaţi de ideea că miliardarul de 77 de ani ar putea fi exact omul potrivit pentru ţara lor. 

Un sondaj de opinie publicat în ianuarie de El Universal arată că Slim este considerat cel mai potrivit mexican pentru a-i face faţă lui Trump, depăşindu-l pe populistul Andres Manuel Lopez Obrador, care anterior era principalul favorit. 

În decembrie, Slim declara pentru Bloomberg TV că sunt puţine şanse să candideze, dar mexicanii sunt încrezători. 

Averea lui Carlos Slim, care în 2013 era cel mai bogat om din lume, este de 17 ori mai mare decât cea a lui Trump, evaluată în prezent la trei miliarde de dolari. 

În urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA, conform datelor Bloomberg, cei mai bogaţi oameni ai lumii au pierdut în total 41 de miliarde de dolari în noiembrie 2016, după ce pieţele bursiere din întreaga lume au înregistrat scăderi în urma anunţului că magnatul imobiliar din New York va deveni cel de al 45-lea preşedinte al SUA. În total, cei 10 miliardari mexicani incluşi în Bloomberg Billionaires Index au pierdut 6,5 miliarde de dolari. După Carlos Slim, care a pierdut 5,1 miliarde de dolari, urmează Eva Gonda Rivera, a patra cea mai bogată persoană din Mexic, care a ''sărăcit'' cu 487 milioane de dolari, şi Lorenzo Servitje Sendra, a cincea cea mai bogată persoană din Mexic, a cărui avere s-a diminuat cu 397 milioane de dolari. 

 AGERPRES