"Există un proiect pe care noi l-am susţinut pe actualele opt regiuni de dezvoltare, dar, aţi văzut şi dumneavoastră, maghiarii încă nu sunt de acord. Eu cred că nu ar trebui să se ajungă la asumarea răspunderii, ar fi bine să existe un punct de vedere, în primul rând, în coaliţie şi pe urmă cu toate forţele politice, e o problemă extrem de important", a spus Vasile Blaga, după şedinţa grupului democrat-liberalilor din Senat, la care a participat şi premierul Emil Boc.
El a precizat că primul-ministru a prezentat în cadrul şedinţei proiectul de reorganizare, care se află ‘în faza de discuţie în interiorul coaliţiei, deocamdată".
"Regionalizarea este necesară, îmi aduc aminte că a fost prinsă şi în programul de guvernare din 2009 cu PSD şi pe urmă în programul de guvernare al actualei coaliţii. Trebuie să ajungem la o concluzie pe regiuni sau pe judeţe, ca să nu modificăm Constituţia, ca să se încadreze în NUTS II, adică undeva între 800.000 şi trei milioane de locuitori pentru că vor putea absorbi fonduri direct de la Bruxelles, fără Guvern", a explicat Blaga.
Întrebat dacă se va merge pe varianta opt regiuni sau pe cea cu 16, senatorul PDL a afirmat că deocamdată nu a fost luată o decizie în acest sens.
"Noi avem un anumit punct de vedere, UDMR are alt punct de vedere, iar UNPR şi minorităţile încă nu şi-au fixat poziţiile. Lucrurile încă nu sunt tranşate", a precizat Blaga.
El a spus că o decizie s-ar putea lua "cam în două săptămâni", timp în care să se poată ajunge la un punct de vedere în cadrul coaliţiei de guvernare.
"Pe urmă, sigur, o să aibă loc o discuţie, sunt consultări la Preşedinţie, pentru a avea o poziţie cât decât coerentă", a completat Blaga.