Testul realizat în prima jumătate a anului arată că în medie 11,6% dintre computerele scanate cu Bitdefender QuickScan sau cu aplicația pentru desktop – 60-Second Virus Scanner – sunt infectate cu cel puțin un tip de software periculos.
Studiul mai arată că dispozitivele infectate rulează o varietate de sisteme de operare, de la versiuni vechi de Windows, ce nu mai pot fi actualizate (precum Windows 2000, ce și-a încheiat ciclul de viață în iulie 2010) până la Windows 8 – cea mai recentă versiune a sistemului de operare al Microsoft. Numărul de infecții găsite pe fiecare platformă este proporțional cu cota de piață a fiecărei ediții de Windows.

’’În mai puțin de 10 ani cantitatea de software periculos a crescut de la infecții sporadice la mai mult de 145 de milioane de amenințări cunoscute, o rată de 40.000 de viruși pe zi. Acest lucru pune o presiune uriașă pe soluțiile antivirus și crește probabilitatea unor infecții în cazul în care antivirusul și sistemul de operare nu sunt actualizate regulat. Din acest motiv o a doua opinie – obținută printr-o scanare online – ar putea identifica incidentele de securitate înainte de a produce efecte asupra utilizatorului’’, a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Datele arată că 9,28% dintre computerele ce rulează Windows 2000 sunt infectate. Windows XP, ce își va încheia ciclul de viață anul viitor în aprilie, este încă folosit masiv și are o rată de infecție de 12,8% dintre sistemele scanate. Trecând la sistemele noi de operare ale Microsoft, 11,47% dintre computerele ce rulează Windows 7 și o altă soluție de securitate au fost găsite infectate. În contrast, pe numai 4,59% dintre mașinile cu Windows 8 au fost găsiți viruși.

Potrivit OPWSAT, Windows 7 are cea mai mare cotă de piață dintre toate sistemele Windows, respectiv 53,8%, urmat de Windows XP, cu 36,2% și Windows Vista cu 8,1%.

Datele QuickScan relevă că cel mai mare număr de computere infectate sunt în India (rată de infecție de 14,48%), România (11,55%), Statele Unite ale Americii (5,43%) și Franța (7,47%). Statisticile reflectă doar infecțiile pe computere care rulează deja o soluție de securitate – plătită sau gratuită.