Până nu demult, investitorii tradiţionali de pe pieţele financiare au evitat în mare parte moneda virtuală, considerând-o prea volatilă, complicată şi riscantă, având îndoieli legate de valoarea ei, scrie News.ro.

Dar bitcoin, inventată în 2008, a înregistrat performanţe mai bune decât oricare altă monedă în fiecare an începând din 2010, exceptând 2014, când a avut cea mai slabă evoluţie, iar în acest an s-a apreciat cu aproape 25%.

Valoarea totală a monedelor bitcoin aflate în circulaţie se apropie de 20 de miliarde de dolari, fiind aproximativ egală cu economia Islandei.

BNR nu crede în bitcoin

Banca Naţională a României (BNR) nu crede foarte mult în bitcoin şi nu avem vreo iniţiativă pentru a adopta tehnologia Blockchain, pentru că nu o digerăm foarte bine, a declarat, joi, Ruxandra Avram, şef compartiment Reglementare şi Monitorizare a Sistemelor de Plăţi şi Sistemelor de Decontare din Banca Naţională a României (BNR).

'Tehnologia de bitcoin se suprapune, practic, cu moneda virtuală. Noi, ca bancă centrală, nu credem foarte mult în bitcoin, pentru că nu e ceva palpabil. Personal, văd o suprapunere între tehnologia Blockchain şi moneda virtuală în sine. Alţii spun că e bine să luăm tehnologia şi o utilizăm la ce? Banca Centrală Europeană are şi ea reţineri, în sensul în care a spus 'Ok, dar împingeţi-o puţin către partea de autorităţi care se ocupă cu combaterea spălării banilor în combaterea finanţării terorismului'. Adică, mesajul e: 'Lăsaţi băncile centrale să meargă pe modelele pe care le cunosc şi pe care le pot controla permanent'. În momentul de faţă, nu avem vreo iniţiativă la nivelul băncii centrale de a adopta aceste tehnologii, pentru că nu le digerăm foarte bine. O să vedem, mai aşteptăm. Discuţii se poartă pe această temă', a spus Avram, într-o conferinţă de specialitate. 

Recent, specialiştii de la Cisco au susţinut că tehnologia Blockchain reprezintă una dintre cele mai importante concepte care vor marca următorii patru ani. 

Tehnologia Blockchain a început să fie însuşită de anumite instituţii bancare la nivel global. Astfel, în octombrie 2016, băncile Commonwealth Bank of Australia şi Wells Fargo & Co au anunţat utilizarea, în premieră, a tehnologiei Blockchain pentru reglarea unei operaţiuni de comerţ internaţional privind livrarea de bumbac din SUA către China, potrivit Reuters. 

Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al Rezervei Federale "recunoaşte potenţialul tehnologiei Blockchain pentru a transforma modul în care participanţii de pe piaţă transferă, stochează şi menţin datele cu privire la activele digitale", iar guvernatorul instituţiei, Lael Brainard, afirma că "aceasta ar putea reprezenta cea mai semnificativă evoluţie din ultimii ani pentru sectorul bancar".