Rândurile scrise de Bill Gates au apărut în aceeași zi în care Google și-a lansat chatbot-ul AI, Bard, care se alătură Bing de la Microsoft în cursa înarmărilor AI, și la o săptămână după ce OpenAI, creatorul ChatGPT, a anunțat evoluția mult așteptată a modelului său AI, GPT-4.

În scrisoare, Bill Gates a explicat modul în care AI poate fi folosită atât ca instrument de îmbunătățire a productivității oamenilor, cât și cum poate contribui la îmbunătățirea inechităților globale – la locul de muncă, asistența medicală și educație.

El a scris că dezvoltarea AI este „la fel de fundamentală ca și crearea microprocesorului, a computerului personal, a internetului și a telefonului mobil”.

Există riscul ca oamenii să utilizeze greșit AI

Bill Gates a vorbit anterior despre entuziasmul lui pentru viitorul AI, și anume despre cum ar putea fi folosită ca tutore în educație sau pentru a oferi sfaturi medicale persoanelor în care medicii nu sunt ușor accesibili.

Miliardarul a recunoscut, de asemenea, în scrisoare, preocupările legate de inteligența artificială, inclusiv riscul ca oamenii să o utilizeze greșit, precum și posibilitatea unei IA super inteligente, sau „puternice”, care și-ar putea „stabili propriile obiective”, pe măsură ce tehnologia AI se îmbunătățește în timp.

Previziuni despre evoluția omenirii

Bill Gates a făcut și niște previziuni despre evoluția omenirii alături de Inteligenţa Artificială:

1.Vei avea un asistent digital care să te ajute cu diverse sarcini

Bill Gates scrie despre modul în care AI ar putea fi folosită în forța de muncă ca „asistent personal digital” pentru a îmbunătăți productivitatea angajaților – o idee despre care a vorbit anterior în februarie. AI, integrată în instrumente de lucru digitale precum Microsoft Office, ar putea ajuta la gestionarea și scrierea e-mailurilor, a scris Gate.

Potrivit lui Gates, acești „agenți personali” generați de inteligență artificială – echipați cu cunoștințe și date vaste despre compania și industria lor – ar putea reprezenta, de asemenea, resurse cu care angajații pot comunica.

„Pe măsură ce puterea de calcul devine mai ieftină, capacitatea GPT de a exprima idei va fi din ce în ce mai mult ca și cum ai avea un lucrător cu guler alb disponibil pentru a te ajuta cu diverse sarcini”, a scris el.

2.Domeniul Sănătăţii va beneficia de un ajutor important, mai ales în activităţile de rutină

În industria Sănătății, Bill Gates a scris că AI ar putea elibera lucrătorii din domeniul sănătății de anumite sarcini, inclusiv depunerea cererilor de asigurare, completarea documentelor și redactarea notelor de vizită la medic.

Gates a scris că pentru țările sărace, în care „mulți oameni din acele țări nu ajung niciodată să se prezinte la un medic”, AI le-ar putea permite lucrătorilor din domeniul sănătății să fie mai productivi cu pacienții pe care îi văd. Este posibil ca AI să ajute, de asemenea, în tratamentul pacienților care nu locuiesc în apropierea unităților de sănătate, a scris Gates.

AI este deja folosită în asistența medicală pentru a analiza datele medicale și a proiecta medicamente, a scris Gates, dar următorul val de instrumente AI ar putea ajuta la prezicerea efectelor secundare ale medicamentelor și la calcularea nivelurilor de dozare.

3. Inteligenţa Artificială, un real ajutor pentru fermieri şi domeniul agricol

Pentru culturile și animalele din țările sărace, Gates a scris că AI ar putea ajuta la proiectarea semințelor adaptate climatului local și la dezvoltarea de vaccinuri pentru animale – evoluții care ar putea fi importante „pe măsură ce vremea extremă și schimbările climatice pun și mai multă presiune asupra fermierilor de subzistență din țările cu venituri mici”, a mai precizat Bill Gates.

4. Domeniul Educaţiei trebuie să se adapteze şi să lucreze cu AI

Bill Gates a prezis că inteligența artificială ar putea transforma educația în următorii cinci până la 10 ani, oferind conținut adaptat stilului de învățare al unui student și învățând ceea ce motivează studenții individuali și îi determină să își piardă interesul pentru materii.

AI ar putea ajuta, de asemenea, profesorii, ajutând la planificarea predării cursului și evaluând înțelegerea de către elevi a subiectelor de la clasă.

„Chiar și odată ce tehnologia este perfecționată, învățarea va depinde în continuare de relațiile mari dintre elevi și profesori”, se arată în scrisoare. „Va spori – dar nu va înlocui niciodată – munca pe care elevii și profesorii o fac împreună în clasă.”

Gates a scris că AI ar trebui, de asemenea, să fie accesibilă în mod egal școlilor cu venituri mici din SUA și din întreaga lume „astfel încât studenții din gospodăriile cu venituri mici să nu rămână în urmă”, a mai precizat el pe blogul personal.