Ca în fiecare an, una dintre aleile complexului Romexpo a fost ocupată de micii producători, care au umplut standurile cu o mare varietate de produse tradiţionale, de la preparate din carne şi diverse brânzeturi, până la dulciuri şi băuturi tradiţionale. Dar, la multe produse, preţurile erau de-a dreptul exorbitante, ţinându-i departe pe vizitatori.
Jumări de porc, 55 lei/kg

De exemplu, la jumările de porc, preţul era de 50-55 lei/kg, la şorici 60 de lei/kg, iar la slănina afumată 25-30 de lei/kg . Ca să nu mai vorbim de unele preparate, într-adevăr deosebite, dar care aveau  “preţuri de caviar”: babic sârbesc 8 lei/100 de grame, cârnaţi de Pleşcoi 7 lei/100 gr, ghiudem 8 lei/100 gr etc.

Alte produse tradiţionale, care aveau mare căutare în anii trecuţi, au rămas aproape neatinse, din cauza preţurilor mari: sloi de oaie 45 lei/kg, lebăr de porc 30 lei/kg, drob de miel 40 lei/kg, caş de oaie 28 lei/kg, telemea de capră 30 de lei kg etc. Până şi porumbul fiert sau copt s-a vândut destul de greu, preţul fiind de 5 lei bucata.

Nici ţuica şi palinca nu au avut trecerea pe care o aveau de obicei la INDAGRA. “Anul ăsta e cel mai prost an de când vin aici, e clar că oamenii nu mai au bani, am vândut foarte puţin, mai mult la pahar, dar nici nu pot să las din preţ(30 de lei kg de ţuică-n.red), că ies în pierdere- ne-a declarat Mitică Năzăreanu, din Luncaviţa, judeţul Tulcea. Anul acesta şi pâinea a fost scumpă la INDAGRA, cea mai ieftină fiind pâinea tradiţională cu cartofi- 80 de lei/kg.

O pâine de aproape 100 de kg

Doar sâmbătă  pâinea fost gratis, pentru că brutarii firmei Dioszegi, din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, au copt o pâine de aproape 100 de kg, pe care ministrul agriculturii, Daniel Constantin şi preşedintele Rompan, Aurel Popescu, au împărţit-o vizitatorilor. Pâinea-gigant  a stat în cuptor, la temperatura de aproximativ 300 grade Celsius, timp de circa şase ore, având în compoziţie 57 kg de făină, 34 litri de apă, 5 kg de cartofi şi 1kg de drojdie şi sare. “Anul viitor vom face o pâine şi mai mare, pentru că ne-am propus să ajungem să facem în final o pâine de 200 de kg “- a declarat pentru Capital, Laszo Dioszegi, patronul firmei.

Licitaţie la vaci de lapte, dar niciun cumpărător

Nu doar micii producători de produse tradiţionale au avut vânzări slabe în acest an, ci şi crescătorii de animale care, de obicei, îşi vindeau pe parcursul expoziţiei aproape toate exemplarele pe care le aduceau la târg. De altfel sâmbătă, în penultima zi a târgului, Asociația Crescătorilor de Vaci „Bălțata Românească” Tip Simmental, din Braşov,  a organizat  o licitație publică cu strigare, oferind spre vânzare  60 de vaci de rasă Bălțată Românească tip Simmental, cu origine certificată. Vacile au fost apreciate pentru calităţile lor de toţi cei prezenţi dar, de vândut nu s-a vândut niciuna, pentru câteva rămânând, totuşi, ca cei interesaţi să mai negocieze cu proprietarii după terminarea târgului.