Deşi restul lucrărilor vor continua în restul turnului Palatului Westminster, şi sediu al Parlamentului britanic, retragerea schelelor din partea superioară va marca un punct de cotitură pentru unul dintre cele mai emblematice monumente ale Londrei, conform agerpres.ro

O meticuloasă restaurare a vârfului celebrului turn

În ultimii ani s-a desfăşurat o meticuloasă restaurare a vârfului. Fiecare dintre cele 3.433 de structuri de metalice au fost scoase şi tratate de un specialist. Au fost de asemenea reabilitate vârful, crucea şi ornamentele celebrului turn, care se ridică la 96 de metri înălţime în faţa râului Tamisa şi a podului Westminster.

Pe lângă ameliorarea estetică, lucrările au rezolvat şi o serie de probleme grave de structură, mai ales uzura blocurilor de piatră şi fisurile.

Deşi turnul ceasului Parlamentului britanic este cunoscut pe plan mondial ca Big Ben, de fapt numele se referă la ceasul şi la clopotul care marchează trecerea orelor, care a răsunat prima oară în centrul Londrei, la 11 iulie 1859. Big Ben este cel mai mare ceas cu clopot şi patru feţe, şi al treilea turn cu ceas ca înălţime din lume.

Vârful, deja restaurat, va deveni vizibil în următoarele săptămâni, timpul estimat pentru înlăturarea schelelor.

Parlamentul britanic notează într-un comunicat, că lucrările de restaurare au continuat fără întrerupere, în pofida dificultăţilor generate de pandemia de coronavirus.

Proteste violente în Londra

Situaţia a degenerat sâmbătă în centrul Londrei: sute de protestatari împotriva restricţiilor antiepidemice şi împotriva vaccinărilor s-au adunat în centrul capitalei Marii Britanii, deşi Poliţia i-a avertizat că asta înseamnă încălcarea regulilor de distanţare socială, relatează dpa.

Printre principalii vorbitori s-a aflat excentricul teoretician al conspiraţiilor David Icke, care a luat cuvântul în Trafalgar Square, în aplauzele mulţimii şi scandări de “Libertate! Liberate!”, la mitingul “Nu consimţim”.

“Nu vom ceda controlul asupra vieţilor noastre şi asupra vieţilor copiilor noştri (unor oameni ca) ministrul Sănătăţii Matt Hancock”, a spus Icke. “Ne aflăm în mijlocul unei înşelătorii extraordinare, aproape inimaginabile”, a susţinut bărbatul.