Liderii lumii s-au reunit la cea dea 76-a Adunare Generală a Naţiunilor Unite. Summit-ul Naţiunilor Unite a început ieri la New York cu participarea a peste 100 de şefi de stat si de guvern. În discursul rostit, preşedintele SUA, Joe Biden, a spus: „Forţa armată a Statelor Unite ar trebui să fie ultima noastră soluţie, nu ar trebui folosită ca un răspuns la fiecare problemă pe care o întâlnim în lume”, scrie Sabah. 

Biden a continuat: „Nu urmărim declanşarea unui nou Război Rece, divizat în blocuri dure, sau a unui Război Mondial, spun încă o dată, nu urmărim aşa ceva. Sunt pentru prima dată în faţa dumneavoastră într-o zi în care Statele Unite nu se află într-un război”. 

Războiul care a durat 20 de ani s-a încheiat

„După părerea mea, securitatea, prosperitatea şi libertăţile noastre sunt legate între ele aşa cum nu au mai fost niciodată până acum. Din acest motiv, cred că ar trebuui să conlucrăm aşa nu am făcut-o niciodată până acum” – a fost mesajul transmis lumii de Biden, iar în legătură cu retragerea militarilor ţării sale din Afganistan, a avertizat: „Am încheiat războiul care a durat 20 de ani. Următorii 10 ani vor fi critici pentru omenire”. 

De asemenea, Biden a precizat că-şi vor respecta promisiunea de a nu permite Iranului să deţină arma nucleară şi a menţionat că pentru întoarcerea la acordul nuclear, vor continua eforturile diplomatice. În ceea ce priveşte criza dintre Palestina şi Israel, Biden a precizat că „soluţia cu două state” este cea agreată, şi a exprimat susţinerea fermă a Statelor Unite pentru un stat evreu independent, calea pentru a se ajunge aici fiind un stat palestinian suveran.

Biden a mai spus că ţara sa va juca rolul de lider în lupta cu pandemia COVID-19 şi încălzirea globală, dar că nu vor acţiona de unii singuri. De asemenea, preşedintele SUA a apreciat că „nicio democraţie nu este perfectă, dar cel mai bun instrument pe care-l avem este democraţia”.