BHP Billiton, cea mai mare companie miniera din lume, a abandonat oferta ostila de preluare a Rio Tinto Ltd, in valoare de 68 miliarde de dolari, in conditiile crizei economice actuale si a blocajului pe piata creditelor.

BHP a anuntat intr-o declaratiei oficiala ca ” incheierea ofertei pentru preluarea Rio Tino nu mai este in acest moment in interesul actionarilor BHP”.

Compania cu sediul in Melbourne a lansat pentru prima data o oferta de preluare a rivalei in luna februarie, oferind 3,4 actiuni BHP pentru o actiune Rio Tino, valoarea unei eventuale tranzactii ridicandu-se astfel la 147 miliarde de dolari. Aceasta a fost cea mai mare oferta din istorie, dupa cea facuta de Vodafone in 2000 pentru cumpararea Mannesmann, oferta care s-a ridicat la 177,2 miliarde de dolari.

Din luna februarie insa valoarea actiunilor celor doua companii a scazut puternic, iar valoarea ofertei a ajuns la 68 miliarde de dolari.

Don Argus, presedintele BHP Billiton, a apreciat ca o fuziune in acest moment ar putea fi prea riscanta.

In urma anuntului, actiunile BHP s-au apreciat cu 20% la bursa din Londra, insa titlurile Rio Tinto au scazut cu aproximativ 40%.

Sursa: CNN