Ce spune Berlusconi despre sentinţa Mediaset? “O condamnare politică intolerabilă”, titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că fostul premier, în primele declaraţii date după difuzarea sentinţei, îi acuză pe magistraţii din Milano de “hărţuire judiciară” şi atrage atenţia că, din cauza unor “judecători de stânga”, Italia “încetează să mai fie o democraţie”. După părerea fostului premier italian, “motivaţiile sentinţei nu ţin cont de realitate. Sunt acuzat de a fi partenerul a doi antreprenori americani, iar pe unul dintre aceştia nici măcar nu îl cunosc”.

Un dur atac împotriva judecătorilor din Milano soseşte şi din partea liderilor partidului de centru-dreapta Poporul Libertăţii (PdL), fondat de Berlusconi; Fabrizio Cicchitto, liderul PdL la Camera Deputaţilor, a declarat:”Nu este vorba despre o sentinţă, ci despre o tentativă de omucidere politică”.

Dar liderul partidului de opoziţie (de stânga) Italia Valorilor, fostul magistrat Antonio Di Pietro, a comentat: “În ciuda tuturor legilor <ad personam> decise de politicianul Berlusconi, în sfârşit, adevărul a ieşit la suprafaţă”.

Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, obiectul a 33 de procese în 18 ani de carieră politică, a fost acuzat până acum de fraudă fiscală, corupere a poliţiei, bilanţuri false, finanţare ilegală a partidelor, iar în cadrul unui alt proces în curs de desfăşurare la Milano, cunoscut sub numele de “Rubygate”, este acuzat de abuz de putere şi întreţinere de relaţii sexuale plătite cu o minoră, relevă La Repubblica.

Apărarea are la dispoziţie o perioada de 15 zile pentru a face apel la sentinţa primei instanţe, adica până pe 10 noiembrie. Surse citate de presă spun că avocatii vor depune recursul şi motivarea pe 9 noiembrie.

Sursa: Agerpres