”NATO a decis, pe 4 decembrie, să întărească apărarea aeriană integrată a Alianţei cu staţionarea unei baterii de rachete Patriot. În acest cadru, până la 400 de soldaţi – bărbaţi şi femei – ai Bundeswehr-ului (armata germană) vor putea fi desfăşuraţi”, a anunţat Ministrul german al Apărării într-un comunicat.

Consiliul german de miniştri a avut o reuniune excepţională pentru a valida acest proiect de mandat, valabil până la 31 ianuarie 2014, şi care trebuie să fie supus spre aprobare Bundestag-ului (camera inferioară a Parlamentului federal german).

În Germania, armata este sub controlul Parlamentului, care trebuie să se pronunţe în legătură cu toate angajamentele Berlinului în străinătate. În acest caz, guvernul german speră că proiectul va primi ”undă verde” între 12 şi 14 decembrie, precizează comunicatul.

Surse militare ale NATO afirmau marţi că între 300 şi 400 de militari ar putea fi desfăşuraţi în Turcia în scopul de a asigura funcţionarea unui număr de patru-şase baterii care ar putea fi desfăşurate la Malatya, Diyarbakir şi Sanliurfa.

Rachetele Patriot sunt capabile în câteva secunde să distrugă în zbor eventuale rachete provenite din Siria vecină. Dar ele ”nu pot servi în niciun caz la instaurarea sau supravegherea unei zone de excludere aeriană deasupra teritoriului sirian sau pentru alte acţiuni de tip ofensiv”, a subliniat Ministerul german al Apărării.

Sursa: Agerpres