Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare s-a gandit sa ajute economia maghiara, prin realizarea de investitii in sistemul bancar al tarii, tinta principala principala fiind OTP Bank. „Ca urmarea a consultarilor realizate din timp cu guvernul de la Budapesta, institutia noastra isi propune sa faca infuzii masive de capital in bancile unguresti, in scopul sustinerii intreprinderilor mici si mijlocii”, a declarat pentru cotidianul Nepszabadsag presedintele BERD Thomas Mirow. El a adaugat ca aceasta este cea mai potrivita metoda prin care institutia pe care o conduce poate sa ajute o economie emergenta in aceasta perioada de criza.

Mirow va vizita Ungaria si saptamana viitoare, cu ocazia summit-ului de la Budapesta in care se va discuta oportunitatea construirii gazoductului Nabucco. Cu acea ocazie, va discuta si cu reprezentantii tarilor participante la proiect despre necesitatea unor infuzii de capital similare.

Noua strategie a BERD este acum aceea de ca sustine tarile in managementul de criza, pentru a le face sistemul bancar mai rezistent. Desi bancile de origine straina nu pot fi neglijate, strategia BERD se axeaza inprimul rand pe bancile locale din tarile in care vrea sa aplice acest plan. De exemplu, in Ungaria, principalul sprijin va fi indreptat catre grupul OTP.