Posibila investiţie în Raiffeisen Bank Aval, a doua mare bancă ucraineană deţinută de o bancă occidentală, 'va trimite un semnal pozitiv pieţei în această perioadă de criză politică şi economică gravă în Ucraina', a informat BERD într-un comunicat de presă. 

Zilele trecute, preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, a declarat că BERD intenţionează să investească în Ucraina până la un miliard de dolari în acest an, cu condiţia implementării unor reforme serioase, inclusiv în restructurarea sectorului bancar. În ultimele 18 luni, autorităţile de la Kiev au închis peste 50 de bănci, însă, în continuare funcţionează alte 114, iar Chakrabarti susţine că Ucraina 'are în continuare mult prea multe bănci care, în opinia noastră, nu sunt decât puşculiţe personale ale oligarhilor'. Potrivit acestuia, ar fi foarte bine dacă în Ucraina ar exista maximum 50 de bănci. 

Pentru BERD, preluarea unui pachet de acţiuni la divizia din Ucraina a Raiffeisen vine după ce, în luna februarie a acestui an, Guvernul ungar şi BERD au acceptat să preia fiecare o participaţie de până la 15% din acţiunile subsidiarei Erste Bank Hungary Zrt. 

În 2014, Raiffeisen Bank International a înregistrat pierderi preliminare de 493 de milioane de euro, ceea ce a determinat RBI să demareze un program de restructurare ce prevede reducerea operaţiunilor internaţionale. 

Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. Raiffeisen Bank România este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare clienţilor persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii cu o bază de aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.700 de companii. 

AGERPRES