Împrumutul în valoare de 344 milioane de lei face parte din Programul Cadru (R2CF) inițiat de BERD pentru co-finanțarea sectorului de apă din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.
Fondurile BERD vor co-finanța construcția, extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă și canalizare în județul Bistrița-Năsăud. Totodată, datorită acestui proiect, compania Aquabis va putea reduce semnificativ pierderile de apă, va optimiza costurile de operare și va aduce sistemele de apă și canalizare la nivelul standardelor și reglementărilor Uniunii Europene.
Proiectul va permite companiei să-și extindă aria de acoperire a serviciului de la 84% la 98% pentru sistemul de alimentare cu apă potabilă și de la 60% la 91% pentru sistemele de canalizare până în 2013, aducând în felul acesta servicii de alimentare cu apă și canalizare pentru 134.000 de locuitori ai județului Bistrița-Năsăud. 
Guvernul spaniol și Fondul Special al Acționarilor Băncii sprijină complementar investiția BERD printr-un grant de 765.000 de euro din fonduri nerambursabile pentru cooperare tehnică.
R2CF este un program-cadru în valoare de 200 milioane de euro lansat de BERD în 2010 pentru a sprijini investițiile în sistemele de apă și canalizare din România și pentru a ajuta municipalitățile să absoarbă fondurile disponibile din Fondul de Coeziune al UE.

Te-ar putea interesa și: