Structurat sub forma unui împrumut de tip A/B, facilitatea include o porţiune de credit ‘A’, în valaore de 8,4 milioane euro, din care 5 milioane de euro vin de la BERD şi restul de 3,4 milioane euro au fost furnizaţi de International Cooperation and Development Fund (ICDF) din Taiwan. Porţiunea ‘B’ a creditului, în valoare de 3 milioane de euro, a fost sindicalizată de responsAbility SICAV (Lux) Financial Inclusion Fund and responsAbility SICAV (Lux) Mikrofinanz-Fonds.
Prin reţeaua sa de 28 de sucursale regionale, ProCredit Bank va utiliza împrumutul pentru acordarea de credite antreprenorilor locali care lucrează în sectoarele producţie, servicii, comerţ sau agricultură. Proiectul va sprijini dezvoltarea portofoliului de credite al ProCredit Bank, ajutând instituţia să depăşească impactul actualelor provocări economice.
„Acest proiect va creşte finanţarea disponibilă pe termen mediu pentru IMM-urile din România şi de asemenea va ajuta ProCredit Bank să menţină creditarea către companiile locale. Această tranzacţie va revitaliza accesul la pieţele internaţionale de capital prin încurajarea creditorilor privaţi să ofere finanţare băncilor din România”, a declarat directorul BERD pentru România, Claudia Pendred. „Suntem încrezători că noul credit va avea un impact pozitiv asupra activităţilor noastre pe piaţa românească şi va aduce un sprijn financiar suplimentar pentru întreprinderile mici şi mijloci pe care le deservim”, a menționat și directorul diviziei clienţi persoane juridice ProCredit Bank Romania, Andreea Enache.
Înfiinţată în 1991, BERD sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei în statele din Europa Centrală până în Asia Centrală. BERD este deţinută de 61 de state şi două instituţii interguvernamentale. De la începutul activităţii sale în România, BERD a investit peste 5,4 miliarde euro. În România, ProCredit Bank a fost înfiinţată în 2002 şi reprezintă rezultatul unui parteneriat între instituţii financiare de renume internaţional, cum ar fi: BERD, IFC – Membră a Grupului Băncii Mondiale, Commerzbank, KfW, ProCredit Holding (companie germană de investiţii) şi IPC.
Sursa: Agerpres